Baba

Árthat a cumi, ha szoptatni szeretnél?

Az édesanyák gyakran nyugtatják meg cumival síró csecsemőjüket, pedig sok szakértő attól tart, hogy a cumi negatív hatással lehet a szoptatásra. Egy összegző vizsgálat azonban nem talált összefüggést a cumi és a sikeres szoptatás között.
2011. Március 28.

Az áttekintő vizsgálat ugyanakkor nem szolgált információval arra nézve, hogy a cumi okozhat-e olyan szoptatási nehézségeket, mint például a mellbimbó berepedezése, illetve hogy gyakorol-e negatív hatást a gyermekek egészségére vagy fejlődésére.

Az áttekintés két randomizált, kontrollált kísérlet (Ez azt jelenti, hogy a résztvevőket véletlenszerűen, nem pedig megadott szempontok alapján válogatták ki, tehát például nem először szülő, diplomás anyák gyerekeit vonták be.) adatait vizsgálta meg, amelyekben összesen 1302 anya vett részt, akik rendkívül motiváltak voltak a szoptatásra – ez volt az egyetlen, közösnek mondható pont.

A cumival kapcsolatos elsődleges aggály az, hogy a mellen töltött idő csökkentésével alááshatja a tejtermelést, illetve hogy a cumi következtében kialakuló alacsony szívóerő miatt a csecsemő nem tudja hatékonyan kiszívni az anyatejet, ami az édesanya mellbimbójának berepedezéséhez és mellgyulladáshoz vezethet.

“Mivel nincsenek adataink a cumizásnak a babák egészségére és fejlődésére gyakorolt hatásairól, mégsem javasoljuk az édesanyáknak, hogy amennyiben van más lehetőség, cumival próbálják meg megnyugtatni a síró vagy nyűgös gyereket” – mondta el Dr. Jacqueline J. Ho, a malajziai Penang Orvosi Egyetem kutatója, az elemzés egyik szerzője.

Lori Winter, az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége Szoptatási Bizottságának tagja így nyilatkozott: “Minden az időzítésen múlhat. A cumi főként az első hetekben árthat a szoptatásnak, erről az időszakról azonban nem áll rendelkezésre elegendő adat. Az elemzés négyhónapos babákról készült, amikor már számos más tényezőt is figyelembe kell venni, például azt, hogy sok anya erre az időre belejött a babahordozásba, illetve van, aki már újból munkába is állt.”

Az Egészségügyi Világszervezet ellenzi, hogy a kórházban közvetlenül a szülés után cumit adjanak az anyatejes csecsemőknek (ez a Bababarát Kórház kezdeményezés tíz pontja közül a kilencedik), és több tanulmány is általános összefüggést mutatott ki a cumihasználat és a szoptatás korai abbahagyása között. Ezek a kutatások azonban nem bizonyítják egyértelműen, hogy a cumi okozza-e a szoptatással kapcsolatos problémákat, vagy hogy eleve azok a nők folyamodnak a cumihoz, akiknek nehézségeik vannak a szoptatással, vagy kevésbé motiváltak a szoptatásra.

Cikkünk forrása itt olvasható.

A szoptatási tanácsadó tapasztalatai

Árthat a cumi, ha szoptatni szeretnél?

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

Valóban nehéz olyan vizsgálatot tervezni és kivitelezni, ahol a cumin kívül más zavaró tényezők nem befolyásolják az eredményt. A szoptatási tanácsadó azonban a mindennapi gyakorlatban sokszor tapasztalja, hogy a cumi különösen ártalmas a következő helyzetekben, és hogy elhagyása után lényegesen javul a helyzet, akár meg is oldódik a probléma. A cumi leggyakoribb következménye az elégtelen tejtermelés, ami sokszor együtt jár a nem elég hatékony szopási technikával, MERT

1. Ha úgy tűnik, hogy kevés a tej: A cumi, ahogy fentebb is olvashattuk, rövidíti a mellen töltött időt. Nem csak az úgynevezett komfortszopást, amikor a baba már csak cumizik a mellen, hanem általános megfigyelés az is, hogy ritkábban kerül mellre, mivel az anya nem szoptatással próbálja megnyugtatni, hanem cumival. Az anya ilyenkor abból indul ki, hogy nem telt még el elég idő ahhoz, hogy a baba éhes lehessen, ezért ad cumit. Ez azonban, különösen növekedési ugrások esetén, vagy akkor, ha a baba valamiért több tejet igényel, akadályozza, hogy többször mellre kerüljön, és így serkentse a tejtermelést.

2.Ha a mellbimbó sebes, és az anya ezért szeretné lerövidíteni a szopásidőt: A cumi nem oldja meg ezt a problémát, mert a sebesedés oka a közhiedelemmel ellentétben soha nem a mellen töltött idő hossza, hanem egészen más tényezők, például gombafertőzés (amit mellesleg sokszor épp az eszközök, leggyakrabban a cumi közvetít), rossz szopástechnika, a baba szájának anatómiai jellegzetességei, például lenőtt nyelve miatt, nem megfelelő szoptatási testhelyzet.

A cumi, cumisüveg ráadásul olyan nyelvtartást követel meg a babától, amely egészen más, mint szoptatás közben. Így hozzájárulhat ahhoz, hogy a baba szopás közben is púpozza a nyelvét, ahelyett, hogy vályút képezne a mellbimbó körül. A nyelvpúpozás sérülést okozhat a mellbimbón, mert a kemény szájpadhoz nyomja, valamint a szopás is kevéssé hatékony így.

3. A cumi rendellenes állásban tartja a csecsemő állkapcsát: az ínye közé tolt kemény tárgy nem engedi megfelelően záródni az állkapcsot, helytelen tartásban rögzíti. Mivel nagyon gyors fejlődésben levő csontozatról van szó a csecsemőnél, ez gyakran fogállási rendellenességhez (nyitott harapás) vezet, és akadályozza a jó szopástechnikát is.

Kapcsolódó cikkeink:

Mellpótlékok

Miért nem jó a cumi

Mi befolyásolja a szoptatás sikerét?

Forrás: Medipress- babaszoba.hu