Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Arra kötelezték a nagyit, hogy törölje az unokái fotóit

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 26.

Forrás: 24.hu/MTI

A holland bíróság arra kötelezett egy nagymamát, hogy törölje a közösségi oldalakra az unokáiról feltöltött képeit. A szülők ugyanis nem engedélyezték a fotók megosztását.

Arra kötelezték a nagyit, hogy törölje az unokái fotóit (fotó: Getty Images)
A döntés szerint a holland nagymamának a Facebookról és a Pineterestről is törölnie kell az unokáit ábrázoló, a szülők engedélye nélkül posztolt képeket. Az ügy úgy került a bíróság elé, hogy a nagymama és lánya nem tudták rendezni a vitát, a gyerekek anyja többször kérte a nagymamát, hogy törölje a képeket.
A bíró úgy döntött, hogy az ügy az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) hatálya alá tartozik. Az egyik szakértő szerint a döntés tükrözi az "Európai Bíróság évek óta képviselt álláspontját". A GDPR nem vonatkozik adatok "pusztán személyes" vagy "otthoni" felhasználására, de ez a kitétel jelen esetre nem érvényes, mivel a fényképek közösségi oldalakon való nyilvánossá tételével azok széles közönség számára váltak elérhetővé - írja a 24.hu az MTI nyomán.
A határozat megemlíti, hogy a Facebook esetében nem zárható ki a közzétett fotók terjesztésének lehetősége, valamint az, hogy harmadik fél kezébe jutnak.
A nagymamának el kell távolítani a képeket, ellenkező esetben napi 50 eurós (17 ezer forintos), legfeljebb összesen ezer eurós (350 ezer forintos) pénzbüntetést kell fizetnie. Amennyiben újabb képeket közöl a gyerekekről, naponta plusz 50 euróval növekszik a büntetése.
"Úgy vélem, a döntés sok embert meg fog lepni, akik valószínűleg nem gondolkodnak túl sokat, mielőtt posztolják vagy tweetelik képeiket"- idézi Neil Brown brit jogászt a BBC.com.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések