Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Apukákra is lecsaphat a szülés utáni depresszió

2017. február 2.

Forrás: Medipress

A friss apukákat ugyanúgy utolérheti a szülés utáni depresszió, ahogy az anyukákat.

Apukákra is lecsaphat a szülés utáni depresszió

Amint arról a szakemberek beszámoltak, sok apuka nagyon szeretné kivenni a részét az újszülött mindennapjaiból, de úgy érzi, nem tud miben segíteni, és csupán kívülállóként vesz részt a család életében.
Dr. Yaprak Harrison, a dallasi Southwestern Medical Center pszichiáter professzora elmondta, hogy gyakran az anyukák sem veszik észtre, mennyire kizárják az apát a gyerekgondozásból, holott legtöbbjük nagyon szívesen részt venne a kicsi körüli teendőkben. Tízből egy férfi emiatt elkeseredik, és hangulatingadozást előidéző hormonális változásokat él meg, sőt az sem ritka, hogy az étkezésük vagy az alvási ritmusuk is felborul.
Ilyen esetekben a férfiaknak a család támogatására van szükségük, de súlyos esetben szakember segítségét is igénybe kell venni, aki pszichoterápiával, párterápiával, ha kell, orvossággal segíti a beteget. A legtöbb esetben az segít, ha az apukát bevonják a gyerek körüli feladatokba, illetve ha a pár igyekszik minél több időt egymással tölteni. Az is nagyon fontos, hogy az apukában tudatosuljon, hogy a depressziójáról nem ő tehet, és nincs egyedül ezzel a problémájával.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések