Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Apgar: mi számít standardnak?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 14. | Frissítve: 2021. augusztus 19.

Forrás: babaszoba.hu

Nem kell aggódnod, ha a baba nem 10-es Apgar-értéket kap a megszületését követően. Milyen értéket kap a legtöbb baba és mit jelent egyáltalán ez az osztályozás?

Apgar: mi számít standardnak? (fotó: Getty Images)
Jellemzően kétszer is "pontozzák" a babát: a megszületését követő első és ötödik percben. A legtöbb baba 8 vagy 9-es Apgar-értéket kap a születést követően. A 7 vagy annál magasabb pontszám általában azt jelzi, hogy nincs szükség különösebb, a rutinszerű ellátáson túli beavatkozásra a babának - magyarázta a parents.com-nak Dr. Tami Prince, szülész-nőgyógyász.
Az Apgar-érték azt mutatja meg, hogy az újszülött élete első és ötödik percében milyen általános állapotban van és milyen gyorsan képes alkalmazkodni.
Az Apgar-értéket több minden is befolyásolhatja, például a szülés módja. Nem minden baba ugyanolyan ütemben "érkezik meg" és alkalmazkodik a külvilághoz, de ez azon túl, hogy éppen szükséges-e beavatkozni, hosszú távon nem sokat mond el a baba egészségei kilátásairól. Sok baba kékes színnel születik meg, és bizony vannak olyan babák, akiknél 10 percbe is beletelik, hogy a végtagjaik kékes színes elmúljon.
Ha az újszülött 7-nél alacsonyabb pontszámot kap, orvosi beavatkozásra lehet szüksége. "Az 1 perces "vizsgán" a 4-6 közötti köztes pontszám azt jelenti, hogy a csecsemőnek szüksége lehet némi segítségre a légzésben" - mondta Dr. Prince.
"A 4 alatti pontszámok általában azt jelentik, hogy azonnali beavatkozásra van szükség." A babát a szülés után 5 perccel újraértékelik. Dr. Prince elmondta, hogy a 7-nél kevesebb ponttal rendelkező baba monitorozását és újbóli tesztelést igényel 5 percenként, amíg az orvosok pontosan meg nem értik, hogy mi okoz számára nehézséget és meg nem oldják azt.
A legtöbb csecsemő, aki születésénél alacsony pontszámot kap, boldog, egészséges kisbaba lesz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések