Baba

Aranyérbetegség kezelése – szoptathatok mellette?

Gyakori panasz, hogy terhesség alatt, illetve szülés után aranyérproblémákkal küzdenek az édesanyák. Számos otthoni gyógymóddal enyhíthetők, sőt megszüntethetők a panaszok. De melyek alkalmazhatók a szoptatás időszakában?
2020. Szeptember 16.
Aranyérkezelések - Szoptathatok mellettük? (fotó: Getty Images)

Aranyeres panaszok – mitől alakulnak ki?

A terhesség során a hormonális és fizikai változások következtében aranyeres panaszok alakulhatnak ki. A megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a vénás érhálózatra és a megnövekedett vérmennyiség miatt a kismedence keringése megváltozik. Ennek következtében visszértágulatok alakulhatnak ki a lábszáron, a nemi szerveken és a végbélben.

Aranyérbetegség kialakulhat székrekedés következtében is, a terhes kismamák nagyjából harmada küzd székrekedéssel a terhessége valamely szakaszában. Ennek egyik oka a progeszteron hormon szintjének növekedése. A progeszteron hormonnak kulcsfontossága van a terhességben, azonban ennek a hormonnak szerepe van a simaizmok ellazításában is, ami hatással van az emésztési folyamatra. Az étel hosszabb ideig marad a vékony-és vastagbelekben, ez pedig puffadáshoz, gázképződéshez és székrekedéshez vezethet.

Az aranyérbetegség kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, életmódbeli-, és étkezési szokások és a munkavégzés módja.

Aranyeres panaszok nemcsak a terhesség alatt, hanem szülés után is felléphetnek. Szülés közben a hasprés hatására alakulhatnak kis aranyeres panaszok, különösen akkor, ha háton fekve történik a szülés, ezért előnyösebb szülési testhelyzet a négykézláb vagy vízben történő vajúdás és kitolás, mert így tehermentesíthetjük a végbéltájékot.

Milyen tünetei lehetnek az aranyérbetegségnek?

Az aranyérbetegség ha enyhe mértékben jelentkezik, akkor gyakran egyáltalán nem okoz tüneteket egy ideig. Ha azonban ezt a szintet túllépett az aranyeres probléma, akkor az alábbi tünetei jelentkezhetnek:

– Vérzés székletürítéskor

– fájdalmas, kemény, kitapintható dudor, csomó a végbélnyíláson kívül

– a végbélnyílás viszketése

– szúró, feszítő fájdalom székelés közben és utána.

Megelőzhető-e az aranyérbetegség?

A terhességgel együtt járó fizikai és hormonális változásokat nem tudjuk érdemben befolyásolni, de sokat tehetünk azért, hogy életmódunkkal elkerüljük az aranyérbetegség kialakulását. Mivel a székrekedés az egyik kiváltó oka lehet az aranyérnek, ezért már a terhesség alatt és később, a szülés után is fordítsunk gondot arra, hogy mit eszünk, mennyit iszunk.

Sokat segít a rostdús táplálkozás, a korpafű, a zabpehely vagy a lenmag rendszeres fogyasztása, például reggelire kásaként, joghurtba keverve. Válasszunk teljes kiőrlésű élelmiszereket. Fontos, hogy naponta legalább két liter folyadékot, elsősorban vizet igyon a kismama, és ezt a szokást a szoptatás időszakában is tartsa meg.

Érdemes arra törekedni, hogy erőfeszítés, erőlködés nélkül, mindennap legyen széklet, nem szabad halogatni a vécére menést. Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is kedvez az aranyér kialakulásának, ezért terhesség alatt is mozogjunk, sétáljunk és próbáljunk minél kevesebbet ülni.

Ha mégis kialakul, mit tehetünk?

Ha minden megelőző lépésünk ellenére bármilyen okból kifolyólag aranyeres panasz jelentkezik a szülés után, akkor érdemes tudni, hogy sok esetben néhány hét alatt magától is elmúlhatnak a panaszok. A gyógyulási folyamatot meggyorsíthatjuk, elősegíthetjük az alábbiakkal.

1. Kerüljük az erőlködést

Igyekezzünk mindennap különösebb erőfeszítés nélkül székletet produkálni, a szülés után is, ahogy már a terhesség alatt is figyeltünk erre. Ha vécére kell mennünk, ne halogassuk!

2. Rostdús táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás

Ahogy már fentebb is tanácsoltuk, a terhesség alatti megfelelő táplálkozást folytassuk a szülés után, a szoptatás időszakában is: rostdús élelmiszerek (segítenek lágyítani a székletet), naponta minimum két liter folyadék bevitele, teljes kiőrlésű élelmiszerek, sok gyümölcs, zöldség, joghurt fogyasztása.

3. Kegel-gyakorlatok

Intim tornával sokat tehetünk a szülés utáni regenerálódásért és az aranyeres panaszok megszüntetéséért is. A Kegel-gyakorlatok fokozzák az altest keringését, napi pár perc gyakorlat már csodákra képes.

4. Tartsuk tisztán

A végbél területének tisztán tartása segíti a gyógyulást, megelőzi, hogy a területet irritáció érje. Használjunk durva vécépapír helyett nedves vécépapírt és kerüljük az illatanyagokat, alkoholt. Még jobb, ha minden székletürítés után langyos zuhanyozással tisztálkodunk.

5. Borogatás

A hideg vizes vagy jeges borogatás csökkenti a gyulladást, segíti a gyógyulási folyamatot. Közvetlenül ne helyezzünk a területre jeget, jégkockát, hanem előtte bugyoláljuk be egy puha textilbe, törülközőbe.

6. Ülőfürdő

A langyos vizes, naponta néhány alkalommal, alkalmanként 15-20 perces ülőfürdő enyhíti a viszketést, a fájdalmat és segíti az aranyér gyógyulását is. Ülőfürdő után se alkalmazzunk durva anyagot a víz felitatására, törülközésre, helyette óvatosan, puha textilt használjunk, semmiképpen ne dörzsöljük a területet.

7. Székletlazító

Székletlazító szerek kaphatók a gyógyszertárakban, ezek nem minősülnek hashajtónak. Ha nagyon nehezen tudunk üríteni és fájdalommal jár, akkor ezt is alkalmazhatjuk.

8. Kenőcs, kúp

Az aranyeres panaszokra alkalmazhatunk kenőcsöt, kúpot is. Ezeknek a készítményeknek a hatóanyaga csillapítja a gyulladást és a fájdalmat. Olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrön és a nyálkahártyán szívódnak fel, nem befolyásolják a szoptatást, nem kerülnek be jelentős mértékben az anyatejbe.

9. Pihenés

Amikor csak teheted, például, amikor a kisbabád alszik, pihenj le, feküdj le te is, ezzel is tehermentesíted az altáji területeket.

Ha a panaszaid súlyosbodnak vagy bizonytalan vagy azzal kapcsolatban, hogy szoptatás alatt milyen gyógymód ajánlott és mi nem, akkor fordulj szakemberhez. Az e-lactancia.org oldalon pedig te magad is tájékozódni tudsz összetevők alapján arról, hogy szoptatás során az adott termék, gyógyszer ajánlott-e.

Forrás: breastfeedingnetwork.org.uk, verywellfamily.com, healthline.com