Baba

Anyatej receptre: ki kaphat donor anyatejet?

Ha az anyának nincs elég teje vagy a baba koraszülött, illetve beteg, akkor jogosult térítésmentesen anyatejellátásra.
2021. Augusztus 05.
Anyatej receptre: ki kaphat donor anyatejet? (fotó: Getty Images)

A baba szempontjából a legoptimálisabb választás, ha az édesanya saját tejét kapja. Léteznek azonban olyan helyzetek, amikor erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőség, ilyenkor a második legjobb választás a donor anyatej. A csecsemő 8 hónapos koráig a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi(gyermek)orvos rendelése alapján jogosult térítésmentesen anyatejellátásra – írja a szoptatasert.hu, a Szoptatásért Magyar Egyesület oldala.

Mikor kaphat egy baba donor anyatejet?

Térítésmentes anyatejellátásra jogosult a baba, ha:

  • koraszülött
  • kis súlyú újszülött
  • érett újszülött és csecsemő, ha súlyos:

    – táplálkozási allergiában,

    – felszívódási zavarban,

    – hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

Az a kisbaba is jogosult donor anyatejre, akinek édesanyja a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyta.(A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (Ebtv.) és végrehajtásáról rendelkező 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdésében foglaltak szerint.)

Mikor kaphat az anya donor anyatejet?

Térítésmentes anyatejellátásra jogosult az anya, ha:

    • fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
    • olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
    • olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
    • súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
    • pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi

Mennyi donor anyatej adható?

Annyi donor anyatej adható a baba számára, amennyit az orvos felír illetve amennyi készleten van.

Így lehetsz te is anyatej donor

Az adományozni szándékozó édesanyának a következő vizsgálatokon kell átesniük:HIV-teszt: Az anyatejgyűjtő állomáshoz tartozó kórházban helyben elvégzik a vérvételt. 1 évnél nem régebbi negatív lelet szükséges.

Wasserman/Lues szűrés: A várandósság alatt megtörténik a szűrővizsgálat. 1 évnél nem régebbi negatív lelet szükséges.

Hepatitits-B és C vírus szűrés: A HBsAg szűrés a várandósság alatt megtörténik, probléma esetén C-re is szűrnek. Nem kötelező vizsgálatok anyatejadás szempontjából.

Tüdőszűrés: Ez a mellkasröntgen vizsgálat, amelyet a helyi szűrőállomáson, háziorvosi beutalóval végeznek el. 1 évnél nem régebbi negatív lelet szükséges. A mellkasröntgen után lehet szoptatni, fejni nem szükséges emiatt.

Székletvizsgálat: Az anyatejgyűjtő állomáson leadhatja a mintát. 1 hónapnál nem régebbi negatív lelet szükséges.

Bőrgyógyászati megtekintés: A védőnője adhat ki igazolást arról, hogy Önnek nincs bőrproblémája, ellenkező esetben bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. 1 hónapon belüli negatív lelet szükséges.Láthatjuk, hogy alapos vizsgálatokon kell átesniük az anyatejet adományozó anyáknak, éppen ezért is biztonságos a donor anyatej (részletesebben erről még lesz szó). Az Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy a fertőzésveszély miatt csak ellenőrzött donor anyától fogadjunk el anyatejet.Ha minden vizsgálat megtörtént, akkor az anyatejgyűjtő állomáson elmagyarázzák a fejés módját, eszközöket is biztosítanak a fejéshez, steril poharakat pedig mindig adnak a tároláshoz. A tejet fagyasztani nem szabad, 4 °C-on, hűtőben kell tárolni. A lefejt tejet heti 3 alkalommal az állomás kollégája elszállítja az anya otthonából az anyatejgyűjtő állomásra. A leadott tejet mikrobiológiai vizsgálatokkal ellenőrzik. Megvizsgálják azt is, hogy a tej nem hígított-e. Ezt követően pasztörizálják, így biztosítják a legesendőbb babák maximális biztonságát.A segítségért a donor édesanyák adómentes juttatásban részesülnek. 1 liter tejért 2700 Ft-ot kapnak.Minden kérdésre a védőnő tud válaszolni és ő tud segíteni, ha anyatej adományozóvá válna valaki.

Biztonságos a donor anyatej?

Felmerülhet a kérdés, hogy biztosan teljesen biztonságos-e a donor anyatej. Egyfelől láthattuk, hogy tesztelik őket különféle fertőzésekre. Orvosi ellenőrzésen is átesnek, ahol azt vizsgálják meg, nincs-e bőrbetegségük.A donor anyák egészségesek, nem isznak, nem dohányoznak, nem szednek olyan gyógyszert, amely veszélyes lehet a babára a tejbe jutva.

Az édesanyák szigorúan betartják a higiéniás szabályokat a fejés során, steril tárolóedényt kapnak a tejbankoktól, amibe fejnek.A lefejt tej minden mintáját ellenőrzik: nincs-e benne kórokozó, ami veszélyes lehet a sérülékeny kisbabákra nézve.A leadott tejnél azt is ellenőrzik, hogy nincs-e hígítva.A leadott tejet hőkezelik: olyan technikával pasztörizálják, hogy ne legyen benne kórokozó, de az immunológiai védelmet és optimális táplálást biztosító összetevők megmaradjanak benne.Csak akkor adható anyatej, ha a leadott anyatej minta és az anya is megfelel a szigorú feltételeknek.A Melletted a Helyem Egyesület elkészítette a magyarországi anyatejgyűjtő állomások térképét:

Forrás: szoptatasert.hu