Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anyatej és tápszer ellátás: hogyan vehető igénybe?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 19. | Frissítve: 2021. november 22.

Forrás: babaszoba.hu

Kinek jár tb támogatással anyatej vagy tápszer? Hogyan vehető igénybe tb támogatás az anyatejre vagy a tápszerre?

Előfordulhat, hogy valamilyen okból az anyuka szoptatással nem tudja biztosítani a kisbabája számára a szükséges anyatej mennyiséget. Annak érdekében, hogy minden csecsemő hozzájuthasson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az egészségbiztosítás meghatározott feltételek mellett, a szülészeti ellátás keretében támogatást nyújt az anyatej árához. A kisbabák speciális táplálkozási igényei kielégítésére lehetőség van egészségbiztosítási támogatással tápszert is vásárolni is.
Anyatej és tápszer ellátás: hogyan vehető igénybe? (Fotó: Getty Images)

Kinek jár tb támogatással anyatej?

Az anyatej ellátás az egészségbiztosítás természetbeni ellátása, a csecsemőnek járó egészségügyi szolgáltatás. A társadalombiztosítási támogatással nyújtott anyatejre jogosult a baba a fekvőbeteg gyógyintézeti kezelése alatt, illetve a járóbetegként ellátott csecsemő is, a következőkben részletezett feltételek teljesülése esetén.
 • Anyatej ellátásra az egészségbiztosítás keretében akkor jogosult a csecsemő, ha az anya saját tejével nem tudja táplálni és a baba koraszülött, vagy kis súlyú (2500 g testsúly alatti) újszülött.
 • Támogatott anyatej ellátásra abban az esetben jogosult az érett újszülött és a csecsemő, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, vagy hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved és az anya nem tudja őt saját tejével táplálni.
Az a csecsemő is jogosult a támogatott anyatej ellátásra, akinek az anyja
 • fizikailag alkalmatlan az anyatejjel való táplálásra,
 • olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
 • olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
 • súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
 • pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
 • a szoptatás időszakában meghalt, vagy
 • a gyermeket elhagyta.

A fenti esetekben a térítésmentes anyatejellátásra a csecsemő 8 hónapos koráig, a súlyától függetlenül a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása során, továbbá járóbeteg-szakellátása során, a gyermekgyógyász szakorvos, illetve a házi(gyermek)orvos rendelése alapján jogosult.

Hogyan vehető igénybe tb támogatás az anyatejhez?

A rendelésre jogosult orvos rendeli vényen a csecsemő részére tb támogatással anyatejet - egyszerre annyi anyatej rendelhető, amennyi a vény kiállítása szerinti hónapra elegendő. A vényen a rendelés jogcíméhez az "Eü kiemelt" jogcímet kell megjelölni.
A járóbeteg-ellátás során rendelt anyatejet igénybe lehet venni az anyatejgyűjtő állomásokon, illetve az anyatejet adományozó személytől közvetlenül is.
 • A támogatással igénybe vett, illetve leadott anyatej mennyiségét az anyatejet adó és az átvevő személy által is aláírt úgynevezett átadás-átvételi nyilatkozat igazolja. A nyilatkozat letölthető innen.
 • Annak, aki anyatejgyűjtő állomáson veszi át az anyatejet, egy átvételi nyilatkozat elnevezésű nyomtatványon aláírásával kell igazolnia az átvett anyatej mennyiségét. A nyilatkozat letölthető innen.
Mindkét nyilatkozatra a társadalombiztosítási támogatás elszámolásához van szükség.

Hogyan vehető igénybe tb támogatás a tápszerhez?

A babák részére tb támogatással felírható tápszer úgynevezett különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül. Egészséges csecsemők esetében az anyatej helyettesítésére (anyatej-helyettesítő tápszer), illetve az anyatej mellett, annak kiegészítésére (anyatej-kiegészítő tápszer) szolgál, nem egészséges csecsemők esetében pedig speciális, gyógyászati célra szánt tápszer alkalmazható.
A speciális tápszer vagy élelmiszer a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint testtömeg-szabályozás céljára szolgáló teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszer, amely megfelel az Európai Unió vonatkozó irányelveinek. Ennek három fajtáját különböztetjük meg:
 • állandó tápanyagtartalmú, a tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű élelmiszerek;
 • tápanyagtartalom szempontjából teljes értékű élelmiszerek, meghatározott betegséghez, rendellenességhez vagy egészségügyi állapothoz igazított tápanyag-összetétellel;
 • állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendellenességhez vagy egészségi állapothoz igazított tápanyag-összetételű, tápanyagtartalom szempontjából nem teljes értékű élelmiszerek.
Akkor jogosult a csecsemő a tápszer árához nyújtott támogatásra, ha a tápszert az orvos a szakmai szabályok szerint vényen rendeli (felírja). Nem minden tápszer árához jár támogatás, hanem csak azokhoz, amelyeket a NEAK a társadalombiztosítási támogatásba befogadott.
Az egyébként támogatással nem rendelhető, de különleges táplálkozási igényt kielégítőnek minősülő tápszer árához az egészségbiztosító méltányosságból támogatást nyújthat. Ennek módjáról bővebb információ található a gyógyszerek egyedi támogatásáról szóló tájékoztatóban.
Forrás: neak.gov.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések