Baba

Anyasági támogatás 2021

Az anyasági egy egyszeri támogatás. Lássuk, hogy 2021-ben milyen feltételekkel kérheted, hogy és hol igényelheted, valamint mekkora pénzösszegre számíthatsz?
2021. Február 08.
Anyasági támogatás 2021 - jogosultság, igénylés, összeg (Fotó: Getty Images)

Ahhoz, hogy igényelhess anyasági támogatást, a terhesség alatt legalább négy alkalommal részt kell venned a terhesgondozáson. Ez alól kivétel a koraszülés, ekkor ugyanis elegendő egyszeri megjelenés is a jogosultság megszerzéséhez. Ha külföldön születik babád, akkor utána is kérhetsz anyaságit, amennyiben magyar állampolgár vagy. Továbbá külhoni magyarként is jogosult vagy, ha van magyar igazolványod. Még egy fontos dolog: nemcsak vér szerinti szülő kaphatja ezt az egyszeri támogatást, hanem örökbefogadó szülő és gyám is.

Hol és hogy kell igényelni az anyasági támogatást 2021-ben?

Először is lássuk, hol kell intézni! Ha van a munkahelyeden családtámogatási kifizetőhely, akkor ott kell benyújtanod a kérelmet a szükséges iratok kíséretében. Ha nincs, akkor lehet ügyfélkapun, vagy postai úton, továbbá kormányablakoknál, a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál.

Az igényléshez a Kérelem anyasági támogatás megállapítására elnevezésű nyomtatványt ki kell tölteni, amelyen az alapadatokon belül a baba TAJ-számára is szükség van. (A TAJ-kártyát nem kell igényelni, a folyamat automatikus: az anyakönyvezésnél az adatokat elküldik az egészségpénztárnak, s a lakcímre postázzák pár napon belül a kártyát.) 

Mi kell még? Csatolnod szükséges a másolatot vagy be kell mutatnod a személyazonosító igazolványod, illetve az örökbefogadás és gyámság esetén a jogerős határozatot. Ezen felül a várandósgondozást végző szakembertől (szülész-nőgyógyász, szülésznő, védőnő) származó igazolást is mellékelni kell, hogy igazold, valóban részt vettél négyszer a babavárás alatt a terhesgondozáson. 

Mennyi az anyasági támogatás összege 2021-ben?

Az anyasági támogatás megegyezik a gyermek születésekor érvényben lévő öregségi nyugdíj minimumának 225%-ával, iker gyerekeknél 300%-ával. 2021-ben az öregségi nyugdíj 28.500 forint, ennek kell venni a 225%-át, ami 64.125 Ft, ikreknél 300%-át, ez 85.500 Ft

Mikor és hogy érkezik az anyasági támogatás?

Az igénylő nyomtatványon megjelölheted – a postai kézbesítést vagy az utalást preferálod. Ha nincs szükség hiánypótlásra, akkor 8 napon belül elbírálják, és soron kívül utalja az anyaságit a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága.