Baba

Anyasági támogatás 2020

Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az anyasági támogatásról. Itt megnézhetitek, kiknek jár az egyszeri összeg, illetve kik azok, akik nem igényelhetik a támogatást.
2019. December 30.
Anyasági támogatás: összege és igénylése

Anyasági támogatást azok az édesanyák igényelhetnek, akik a terhesség alatt legalább négy alkalommal (koraszülés esetén egy alkalommal) részt vettek terhesgondozáson, és a szülést követő hat hónapban az egyszeri támogatásra vonatkozó kérelmet benyújtották a Kormányhivatal felé.

Fontos, hogy anyasági támogatás nemcsak a vér szerinti gyerek után jár, vagyis az örökbefogadó szülő és a gyám is megigényelheti, illetve abban az esetben is jár a támogatás, ha a gyerek halva születik. 2018 óta kaphat anyasági támogatást a nem Magyarország területén élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyerek édesanyja vagy gyámja is, illetve a határon túliak is igényelhetik, amennyiben rendelkeznek magyar igazolvánnyal.

Mennyi az anyasági támogatás összege?

Az anyasági támogatás tehát egy egyszeri összeg, mely gyerekenként 64.125 forint, ikrek esetén pedig gyerekenként 85.500 forint. Az összegek nem emelkedtek 2019-hez képest, amelyeket egyébként a gyerek születésének időpontjában érvényes nyugdíjminimum összegéből (amely 28 500 forint marad) állapítanak meg.

Az anyasági támogatás ennek a minimum értéknek a 225%-ával egyenlő egy gyerek esetén.

Kinek nem jár anyasági támogatás?

Nem jár anyasági támogatás, ha…

  • a szülők a gyerek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyerek örökbefogadásához;
  • a gyereket a gyámhatóság jogerős határozata alapján kiemeli a családból, és a gyerek gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Kivételes esetekben mégis jár a támogatás, 

  • ha a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták;
  • a családból kiemelt gyerek gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetésével visszakerül az anyjához.

Utóbbi két esetben a szülést követően hat hónapja van az igénylőnek arra, hogy benyújtsa a kérvényt az anyasági támogatásra. Így igényelhető az anyasági támogatás Az anyasági támogatást elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül, és személyesen is meg lehet igényelni a szülést követő hat hónapon belül.

A kérelemhez csatolandó dokumentumokról az Államkincstár oldalán tájékozódhattok, az űrlap kitöltéséért és az online ügyintézését pedig az Államkincstár  eügyfél oldalán találjátok. A kérelem elbírálását az illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely végzi.

Kapcsolódó cikkek: