Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anyasági támogatás 2019 - Ezt érdemes tudnod

Szerző: Bordohányi Alexandra

2019. február 11.

Forrás: babaszoba.hu

Összegyűjtöttük számodra a leghasznosabb tudnivalókat az egyszeri anyasági támogatásról, és azt is, mekkora összegre vagy jogosult.

Anyasági támogatás 2019 - Ezt érdemes tudnod

Kinek jár az anyasági támogatás?

Minden frissen édesanyává vált nő jogosult az anyasági támogatásra, feltéve, hogy a szülés utáni 6 hónapban erre vonatkozó kérelmet nyújt be. A támogatáshoz még feltétel, hogy az édesanya a várandóssága alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egy alkalommal - részt vegyen várandósgondozáson. Az anyasági támogatás abban az esetben is megilleti az anyát, ha gyermeke halva született.
Nem csak az édesanya veheti igénybe az anyasági támogatást, jogosult lehet az egyszeri ellátásra helyette az örökbefogadó szülő is - amennyiben jogerősen engedélyezték az örökbefogadást a szülés utáni 6 hónapban -, vagy a törvényes gyám - ha a gyermek jogerős határozat alapján az ő gondozásába kerül a szülés utáni 6 hónapban.
2018 óta részesülhet anyasági támogatásban a nem Magyarország területén élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyermek édesanyja vagy gyámja is, illetve a határon túliak is, amennyiben rendelkeznek magyar igazolvánnyal.

Mekkora az anyasági támogatás összege?

Az anyasági támogatás összegét a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegéből lehet kiszámolni. Ez az összeg a nyugdíjminimum 225%-ával egyenlő egy gyermek esetén, ami jelenleg 64.125 forintot jelent, ikrek esetén pedig a 300%-ával, ami jelenleg 85.500 forint. Az anyasági támogatás egy egyszeri ellátás, ezért gyermekenként csak egy alkalommal utalják.

Kinek nem jár anyasági támogatás?

Nem jár az anyának az anyasági támogatás abban az esetben, ha:
  • a gyermek születését megelőzően a szülők nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához,
  • vagy ha a megszületett gyermek gyermekvédelmi gondoskodásban részesül a gyámhatóság jogerős határozata alapján, és így kikerül a családból.
Azonban ha visszavonták a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot, illetve a gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, ezért a gyermekről a továbbiakban az édesanya gondoskodik, az anyasági támogatásra is jogosult lesz - ha a az erre vonatkozó kérelmet a szülést követő 6 hónapban benyújtja.

Így igényelhetsz anyasági támogatást

A "Kérelem anyasági támogatás megállapítására" elnevezésű űrlap kitöltésével és benyújtásával igényelheted meg az anyasági támogatást. Hogy az igényed jóváhagyásához az űrlap mellé mely iratokat, iratmásolatokat vagy köteles benyújtani, azt a formanyomtatvány tartalmazza. Az igényelbíráló szerv - mely a lakóhelyed szerinti illetékes megyeszékhely járási hivatala, illetve ha a munkahelyeden van, akkor a családtámogatási kifizetőhely - a kérelem benyújtását követő 8 napon belül köteles elbírálni, hogy jogosult vagy-e az anyasági támogatásra, amelyet a Nyugdíjfolyósító utal majd.
Kapcsolódó cikkeink családi ellátások témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések