Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Anyasági támogatásSzabályok, igénylés és támogatási összegek 2018-ban

Szerző: Kaló Ágnes

2017. február 6. | Frissítve: 2018. október 16.

Forrás: babaszoba.hu

Az anyasági támogatás minden friss édesanyának jár, ha megfelel néhány előírásnak. Lássuk, melyek a 2018-as szabályok, hogyan lehet igényelni az összeget, és pontosan mekkora támogatásról van szó!

Anyasági támogatás

Mi az az anyasági támogatás?

Az anyasági támogatás egy gyermekenként járó egyszeri juttatás, melyet a baba születését követő hat hónapon belül igényelhetsz.

Ki kaphat anyasági támogatást?

A támogatásra az a magyar, vagy Magyarországon jogszerűen tartózkodó külföldi édesanya jogosult, aki a várandóssága alatt legalább négyszer vett részt terhesgondozáson. Ha a baba koraszülött, akkor egy alkalom igazolása is elegendő. A juttatást akkor is megkapja a szülő, ha a pici halva született. Amennyiben az anya halálozik el, a támogatást az apa, vagy a gyermeket gondozó személy igényelheti.
Ugyancsak jogosult a juttatásra az örökbefogadó szülő, ha a baba születésétől számított hat hónapon belül jogerősen engedélyezték az örökbefogadást, illetve a gyám, ha a pici - szintén a születését követő hat hónapon belül - a gondozásába kerül.
Anyasági támogatást kaphat a nem Magyarország területén élő, külföldön született, magyar állampolgárságú gyerek anyja vagy gyámja is, és ha rendelkeznek magyar igazolvánnyal, a határon túliaknak is járhat a támogatás.

Mikor nem jár az anyasági támogatás?

A szabályok szerint nem adható anyasági támogatás annak a szülőnek, aki örökbe adja a gyermeket, vagy ha a gyámhatóság határozata alapján a baba kikerül a családból. Azonban ha az örökbeadási hozzájárulást a szülők visszavonják, illetve ha a gyámhatóság megszünteti az eljárást, és a kicsi még nem töltötte be a fél évet, a juttatás is igényelhető.

Mekkora az anyasági támogatás összege?

Az anyasági támogatás az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazodik, amely 2007 óta 28.500 forint. Egy gyermek után ennek a 225%-át, vagyis 64.125 forintot, ikergyermekek után pedig babánként a 300%-át, 85.500 forintot kaphat a szülő (tehát pl. a hármas ikrek után 3x85.500=256.500 forint támogatás jár).

Hol lehet igényelni az anyasági támogatást?

A juttatás igényléséhez a "Kérelem anyasági támogatás megállapítására" című formanyomtatványra van szükség. A kitöltött űrlapot személyesen vagy postán is leadhatod a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal ügyfélszolgálatán, járási hivatalában, a helyi kormányablaknál vagy a munkahelyeden, ha az társadalombiztosítási kifizetőhelyként működik. Ha rendelkezel ügyfélkapus regisztrációval, akkor elektronikus úton a Magyar Államkincstár eÜgyfél portálján keresztül is intézheted az igénylést. Nagyon fontos figyelni a határidőre, a kérelmet a baba hat hónapos kora előtt add be!

Milyen iratokat kell benyújtani az anyasági támogatás igényléséhez?

A formanyomtatvány mellé az alábbi iratok másolatát kell csatolnod:
- valamelyik személyazonosításra alkalmas okmány (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány stb.),
- külföldieknek a magyarországi tartózkodásra jogosító irat (pl. bevándorlási vagy letelepedési engedély, EU Kék Kártya),
- magyar igazolvány,
- a szülész-nőgyógyász, a szülésznő vagy a védőnő igazolása a várandósgondozáson való részvételről (ha az édesanya a terhesség idején legalább öt hónapig külföldön volt, akkor ennek bizonyításával kiválthatja a terhesgondozásról szóló igazolást!),
- ha a magzat halva született, akkor az ezt igazoló okirat,
- ha az édesanya hunyt el, akkor a halotti anyakönyvi kivonat,
- örökbefogadásnál az örökbefogadás engedélyezéséről szóló végzés, gyámságnál a gyámrendelő határozat,
- az örökbefogadást engedélyező nyilatkozat visszavonása, vagy a gyámhatósági eljárás megszüntetéséről szóló határozat.

Hogyan kapod meg az anyasági támogatást?

Az illetékes járási hivatal vagy a fővárosi, illetve megyei kormányhivatal az anyasági támogatási kérelmet a megérkezése utáni nyolc napon belül bírálja el. Ha a dokumentumokat a munkahelyeden adtad be, akkor az három munkanapon belül továbbítja az iratokat a megfelelő járási hivatalhoz. A jogerősen megítélt családtámogatási ellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság utalja kifizetési utalványon (postán) vagy a megadott bankszámlaszámra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések