Baba

Anya, viszket! – A gyermekkori ekcéma

A babák 10-15 százalékát érinti az ekcéma. A kellemetlen bőrbetegség tünetei azonban kezelhetőek.
2014. Április 08.

“A kisfiam a születése óta atópiás ekcémás, olyannyira, hogy sokszor mélyen fel van hasadva a keze, vérzik és tele van vörös foltokkal. Egész éjjel vakarózik, alig alszunk, már mindent kipróbáltunk” – írja a babaszoba.hu fórumán egy elkeseredett anyuka, megoldás után kutatva. Története sokaknak ismerős lehet, az ekcéma ugyanis a kicsik 10-15 százalékát érinti.

A bőr kiszárad, kivörösödik, hámlani, viszketni kezd, majd a vakarás, dörzsölés hatására kirepedezik. Az éjszakai nyugodt alvásnak a fellángolások alatt – megfelelő kezelés nélkül – jóformán búcsút lehet inteni, az aggódó szülők pedig a természetgyógyászattól a csodaszappanokig mindent kipróbálnak, hogy enyhüljenek a panaszok.

Amennyiben a tünetek már csecsemőkorban, illetve gyermekkorban megjelennek, atópiás ekcémáról beszélünk. A csecsemőknél az arcon, a hajas fejbőrön, a fenéken (különösen ahol a pelenkával érintkezik), gyermekkorban pedig elsősorban a hajlatokban, nyakon, kézfejeken jelentkeznek a felsoroltak, később a végtagok feszítő felszínén, vagy akár az egész testfelületen – tudtuk meg dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász-kozmetológustól, aki a családi halmozódást nevezi meg elsődleges okként. “Leginkább olyan babáknál várható a tünetek felbukkanása, ahol a szülőknek van valamilyen atópiás betegségük, ilyen például a szóban forgó ekcéma, az asztma és a pollenallergia is. Amennyiben az apa és az anya is érintett, a gyermek akár 75 százalékos eséllyel örökölheti ezen betegségek valamelyikét, így a csecsemőkori ekcémát is”.

Fontos tudni, hogy a gyermekkori ekcéma mögött ételallergia is állhat. Gyerekeknél elsősorban a tej és a tojás válthatja ki a tüneteket, ezt egy egyszerű vérvizsgálattal (specifikus IgE) lehet igazolni, de a szülők is meg tudják figyelni, milyen ételek fogyasztásával jönnek elő a bőrpanaszok. Ha a gyanú beigazolódik, elengedhetetlen a diéta, de jó hír, hogy a gyermek később általában fogyaszthatja a bűnösnek kikiáltott ételeket – nyugtat meg a doktornő.

A kínlódást, végeláthatatlan vakarózást (sőt iskoláskorban akár figyelemzavart) hozó tüneteket ugyancsak kiválthatják külső tényezők: elsősorban a kézmosószappan, a tusfürdő és a fürdőhab szokott a főbűnös lenni, de télen akár a hideg levegő is okozhat ekcémát a babák arcán és a kezén. Mivel a fűtési szezonban sokkal szárazabb a levegő, illetve a porkoncentráció magasabb a lakásban, gyakrabban alakul ki a bőrbetegség, nyáron viszont általában javít a helyzeten a napsütés.

Kezelés házilag

“Az első és legfontosabb a megfelelő testápolás, hidratálás. Erre leginkább illatanyag- és tartósítószer-mentes készítményeket ajánlunk. Jók lehetnek az egyszerű, gyógyszertárban kikevert készítmények, de sok gyári kozmetikum is rendelkezésre áll a megfelelő ápolásra. Ezeket fürdés után, nedves bőrre érdemes felvinni” – magyarázza kérdésünkre a bőrgyógyász.

Az sem mindegy, hogy mivel fürdetjük a kicsit. Első körben az egyszerű mosdókenőcsöt szokták ajánlani, ami olcsó és hatékony megoldást nyújt, de ha ez nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, léteznek olyan olajos tusfürdők, fürdőolajok, amelyek használata jóval kényelmesebb. A fürdés kulcsfontosságú – már ami a hosszát és a fürdővíz hőmérsékletét illeti. A procedúra tartson minél rövidebb ideig, hiszen a kemény, forró víz tovább száríthatja bőrt. Törülközés helyett a végén inkább csak itassuk fel a nedvességet a baba bőréről! És ha már víz: ha babaúszásra, úszásra járunk, nagyon fontos, hogy minél hamarabb lemossuk a klóros, uszodai vizet gyermekünkről, és utána egyből kenjük be testápolóval.

Ha csak az orvos tud segíteni

Sok anyuka tapasztalja, hogy a felsorolt óvintézkedések és kozmetikumok nem hoznak megoldást, ilyenkor gyermekorvoshoz, illetve bőrgyógyászhoz kell fordulni. A súlyos gyermekkori ekcéma kezelésében ugyanis a mai napig első választásként a szteroidos krémek szerepelnek, amelyek csak receptre kaphatók. Ezekkel kapcsolatban számos tévhit kering, annak ellenére, hogy a bőrgyógyászok mindig megnyugtatnak, megfelelő alkalmazás mellett szinte semmilyen mellékhatásuk sem jelentkezik (az alkalmazás idejére maximum kivilágosíthatják vagy bebarníthatják a bőrt), cserébe viszont gyors javulást eredményeznek.

“Abban az esetben, ha az orvos ilyen típusú krémet javasol a gyermeknek, mindenképpen fogadjuk el a döntést. A szülő sokkal nagyobb bajt okozhat azzal, ha a szteroidfóbia miatt nem váltja ki a krémet, és a tünetek olyan szinten súlyosbodnak, felülfertőződnek, hogy már antibiotikumos és egyéb kezelésre is szükség lesz” – figyelmeztet a szakember.

Kicsivel drágábbak a nem szteroidtartalmú, gyulladáscsökkentő krémek, az úgynevezett kalcineurin-gátlók, melyeknek nincsenek a szteroidkrémekhez hasonló mellékhatásaik. Ezeket vagy a tünetek ideje alatt kell használni, vagy fenntartó kezelésre heti két alkalommal, így elkerülhető, hogy az ekcéma kiújuljon. Súlyosabb esetben és erőteljesebb viszketés esetén antihisztamin-cseppeket, -szirupot adhatunk. Ezek is eredményesen csökkenthetik a viszketést, részben nyugtató hatásuk miatt, ám mivel néha álmosságot, figyelemzavart okozhatnak, inkább este érdemes őket beadni.

Jók a kilátások

A gyermekkori ekcéma három-négy éves korra a legtöbb gyereknél elmúlik, bár sokszor kiújul. A tünetek az esetek többségében ötéves kor után enyhe vagy középsúlyos ekcéma formájában a könyöktájon és a térdhajlatban állandósulnak, hosszan tartó javulás pedig csak felnőttkorban várható. Sajnos a betegség jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, viszont kis odafigyeléssel és kitartó szülői próbálkozással, az orvossal együttműködve a panaszok, fellángolások már kicsi korban is kordában tarthatók.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Atópiás dermatitisz
  • Hogyan diétázzon az ekcémás gyerek?
  • Atópiás dermatitisz: mit kell tudni róla?
  • Ha könnyen kiszárad a baba bőre
  • Az ekcéma tünetei
  • Forrás: Kismama magazin