Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amikor rosszabbra fordul az ártatlan náthaA nátha lehetséges szövődményei

Szerző: Máriáss Márta

2015. február 10. | Frissítve: 2018. december 17.

Forrás: babaszoba.hu

A nátha alapvetően ártalmatlan betegség. Magától szokott elmúlni, de viszonylag lassan. Mintegy két hét kell a teljes gyógyuláshoz. Ritkán, de lehetnek szövődményei, ahogy az is baj, ha nem akar múlni.

Amikor rosszabbra fordul az ártatlan nátha

Útját lehet-e állni a náthának?

A náthának nem igen van gyógyszere, ha egyszer felütötte a fejét. A legelmésebb patikaszerek sem segítenek többet, mint a régi mentás, hagyma- és kamillateás, inhalálásos módszer és a sok C-vitamin. Ki kell várni, míg hajlandó elmúlni. Mielőtt azonban beletörődnénk, hogy nincs vele teendő, nem árt tudatosítani, hogy ha ritkán is, de bizony okozhat szövődményeket, melyek megelőzéséért ténylegesen is tehetünk.
A kisgyerekeknél, akik még nem tudnak rendesen orrot fújni, a makacs taknyosság kialakulása és fennmaradása a legnagyobb gond, mert ez a legtöbb további szövődmény okozója. Megelőzésképpen a nátha legelső és legkisebb jelére cselekedni kell. A családnak, a szoptató anyának és már az egészen kicsi gyereknek is érdemes a szokásosnál sokkal nagyobb adag C-vitamint juttatni. Friss gyümölccsel, frissen facsart citrom- és narancslével, zöldségekkel célszerű emelni a bejutó vitaminok mennyiségét.
Aki volt már úgy, hogy a torokfájás, orrfolyás legelső jelére bekebelezett egy egész citromot, az tapasztalhatta, hogy a feltartóztathatatlannak vélt, másra nem igen reagáló nátha mégis megszelídült, netán elmúlt mielőtt elhatalmasodott volna. A tömény citromos, mézes limonádé az egyik legjobb "orvosság", amit már kisgyerekeknél is bátran alkalmazhatunk. Patikai vitaminkészítmények is segíthetnek.
A másik legfőbb teendő a kicsi és nagyobbacska gyereknél egyaránt az orrjáratok folyamatos tisztán tartása. Ehhez mindent meg kell tenni azért, hogy a váladék minél hígabb, azaz könnyen távozó legyen, el kell távolítani, ki kell fújni vagy fújatni, illetve le kell szívni, nehogy az állandóan eldugult orrocskákon keresztül arc- és orrmelléküreg, valamint homloküreg-gyulladás alakuljon ki. Ezek az üregek ugyanis közvetlen kapcsolatban állnak az orrjárattal.

A szövődmények gyakorisága

A szövődmények abban az életkorban a leggyakoribbak, amikor maga a nátha is a legtöbbször támad. Főként fél- és egyéves kor között, amikor a baba már nem szopik, immunrendszere viszont még viszonylag fejletlen, illetve három- és ötéves kor között, amikor aktív tagjává válik az egymást kellő hatékonysággal oda-vissza fertőző gyerektársaságnak. Immunrendszere még éretlen, de pont az ártalmatlan fertőzések edző hatása szükséges majd a későbbi betegségek leküzdéséhez, az allergiás túlérzékenység megelőzéséhez.
Szövődményekre hajlamosíthat az orrjáratok és légutak minden olyan alaki eltérése, mely beszűkíti azt. Szükség esetén ezek műtéttel korrigálhatók.

Nagyobb bajra utalhat

A láz jótékony gyógyítómechanizmus, gyerekeknél a nátha sokkal gyakrabban jár lázzal, mint a felnőtteknél, ez önmagában még nem aggasztó. Miután a gyerekek testhőmérséklete kicsivel magasabb, mint a felnőtteké, valójában akkor van lázzal dolgunk, ha 38 Celsius-fok fölötti értéket mérünk. Ne felejtsük el, hogy csecsemőknél a testhőmérsékletet legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni. Végbélben mérve a lázmérő által mutatott érték 0,5 Celsius-fokkal magasabb, mint hónaljban mérve.
Ha a három hónaposnál fiatalabb csecsemőnek harmincnyolc fokos vagy annál magasabb láza van, illetve, ha három- és hathónapos kor között harminckilenc fokig vagy afölé szökik a testhőmérséklet, indokolt a kórházi kivizsgálás. Ha hathónaposnál fiatalabb baba belázasodik, azonnal hívjuk föl az orvost.
Felülfertőződésre, további szövődményekre utalhat a remegés, izzadás, sápadtság, kiütések, végtagfájdalmak, a nyaktájék a fülek fájdalma, a fejfájás, az elhúzódó köhögés. A beszélni nem tudó kicsik fejtartásukkal, nyűgösségükkel, fájó részeik tapogatásával jelzik, hogy baj van. Ugyancsak orvoshoz kell fordulni, ha az orrból jövő váladék folyamatosan véres, és természetesen akkor, ha a nátha két-három hét után sem akar múlni.
Az elhúzódó náthának mindig oka van. Hogy a gyerekorvos a nyomára bukkanjon, és hatékonyan megelőzhesse a szövődményeket, bevilágít a gyermek szájába, megnézi a mandulákat, meghallgatja a tüdőt. Egyébként a torok és a mandulák állapotát a szülő is megnézheti időnként, ha náthás a gyereke, és fokozottan figyeljen a tüdő hangjaira.
Kérdezte már a gyerekorvost, honnan tudja a torokvizslatás után, mi a baja gyermekének? Amikor tiszteletünket tesszük a gyerekorvosnál, bátran kérjük segítségét a tünetek felismeréséhez is.
Komolyabb vizsgálat az orrmelléküregek endoszkópos vizsgálata vagy röntgenje, és a fertőzések meghatározására vérvizsgálatra is sor kerülhet.
Régen kínzó náthánál még szaglástesztet is végezhetnek, továbbá felmerülhet az allergia gyanúja.

Ami fenyegethet

Az elhúzódó nátha, a náthavírusok okozta enyhe vagy súlyosabb fertőzések lekötik az immunrendszer erejét, így a szervezet más vírusos és bakteriális fertőzésekre, influenzára is sokkal érzékenyebbé válik, úgynevezett felülfertőződés történhet.
Az emiatt szerencsére csak ritkán fellépő szövődmények túlnyomó többsége légúti jellegű: krónikus bronchitis avagy hörghurut és köhögés. Még ritkábban tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás is kifejlődhet. Ezen kívül az orrmelléküreg-, arc-, valamint homloküreg-gyulladás és a középfülgyulladás a leggyakoribbak. A kikezeletlen pneumokokkusos középfülgyulladás (otitis media) akár halláskárosodáshoz is vezethet.
A légutakat fenyegető felülfertőzések közül kiemelendő a gégefő-gyulladása (epiglottitis acuta), mely kettő és 6-7 éves kor között a legjellemzőbb. A duzzadt nyálkahártyák miatt a nyelés fájdalmassá, csaknem lehetetlenné válik, magas láz, légzészavar jelentkezik, súlyos, olykor halálos szövődmény. A három hónapos és három éves kor között előforduló pszeudokruppos, ugató köhögést ugyancsak a gége gyulladt nyálkahártyája okozza, ritkán fulladást okozhat. Fontos tehát odafigyelni a nyelési és légzési nehézségekre.
A gyakori rhinovírusok okozta fertőzések asztmára hajlamos kicsiknél asztmás rohamot okozhatnak. Említést kell még tenni a nátháról úgy is, mint további fertőzések tünetéről. Az influenzás nátháról jobbára tudunk, de nem nagyon gondolunk arra, hogy a nátha az időközben kialakult szamárköhögés vagy kanyaró tünete is lehet.
A krónikus, több héten, hónapon át tartó nátha a szaglóhám csak részben regenerálódó sérüléséhez és a szaglás elvesztéséhez vezethet, de gondot okozhat a gyakori orrvérzés is.

Az allergiás nátha teljesen más

Allergiás nátha kicsiknél? Az allergiás nátha vagy rinitis nem jellemző a kicsik korosztályára. Többnyire felnőtteknél jelenik meg, mégis, egyre több gyereknél üti fel a fejét, és ritkán már egészen kicsi korban. Az allergia nem szövődménye a náthának, viszont könnyen összetéveszthető vele, valamint súlyosbíthatja a meghűléses tüneteket, hozzájárulhat az arcüregszövődmények kialakulásához is. Az allergia is orrot eldugító duzzadt nyálkahártyákat, vizes orrváladék képződését, és az orr, esetleg a szem viszketését hozhatja. E két utóbbi tünetben tér el leginkább az egyszerű náthától.
A gyerekek körében növekvő gyakoriságot minden bizonnyal a városi szennyezett levegő és életmód, a passzív dohányzás növeli. A vidéki gyerekek kevésbé allergiásak. A gyerekkori allergiás nátha leginkább örökletes eredetű. A kialakulása elleni legjobb védelem a szoptatás.

Mit okozhatnak a gyógyszerek?

Az orrdugulás elleni szerek, orrsprayk és orrcseppek egy része gyerekeknél csak különös gonddal történhet. Ezek a szerek túladagolva alvászavarokat, gyors szívverést, még hallucinációkat is okozhatnak.
A náthára nem szokás antibiotikumot adni, mivel vírusos eredetű. Elhúzódó gennyes orrváladék esetén, a felülfertőződés kezelésére és súlyosabb légúti vagy középfület érintő szövődményekre az orvos mégis úgy ítélheti, hogy szükséges. Leggyakoribb az arc- és homloküreg-gyulladás, a középfülgyulladás vagy a bakteriális eredetű tüdőgyulladás. Ilyen esetekben sem gyanú esetén és megelőzésképpen, hanem csak beigazolódott diagnózisra ír fel az orvos antibiotikumot.
A megelőzésképpen adott antibiotikumok egyébként nem is váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Egy biztos, a szövődményektől való félelemből ne szabad megmaradt antibiotikumokat adni a fiókból. Az otthoni gyógyszerezés orvosi konzultáció nélkül tilos.
Annál is inkább, mert az orvosnak is gondosan kell megválasztania a baktériumellenes szert. A tetraciklin-származékok a fogzás idején a későbbi fogszínt befolyásolhatják, besárgítják, szürkítik. Ha csak lehet, ezt célszerű elkerülni.
Az aszpirin 12 éves kor alatt a súlyos, néha halálos Reye-szinróma, egy magas lázzal, hányingerrel, hányással, agyi, központi idegrendszeri gyulladással járó betegség veszélye miatt nem adható.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések