Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amikor lyukas a baba szíve (pitvari sövényhiány)

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 1.

Forrás: babaszoba.hu

Ezer gyerekből nyolc valamilyen veleszületett szívhibával jön világra. Ezek a kisbabák örökölhetik a betegséget, de a környezetük is hatással lehet a rendellenesség kialakulására.

Jellegzetes szívzörej utalhat a problémára


Az egyik leggyakoribb veleszületett szívbetegségre, a pitvari sövényhiányra hívja fel a figyelmet a szivderito.hu.
A pitvari sövényhiány azt jelenti, hogy a pitvarok közötti sövényen van egy lyuk. A bal és jobb pitvart egymástól elválasztó sövényen lévő lyukon a bal oldali, magasabb nyomású szívpitvarból a jobb oldali, alacsonyabb nyomású szívpitvarba oxigénnel teli vér áramlik, ahol a még oxigénben szegény vér kering. Ha túl nagy lyuk található a két pitvar között, akkor a nagy nyomással áramló oxigén nagyon megterheli a jobb oldalt. Ez keringési problémához, majd szívelégtelenséghez vezethet.
Azt, hogy egy csecsemő szíve "lyukas", sokszor nehéz megállapítani, mert a két oldal közötti nyomáskülönbség születés után fokozatosan alakul ki, néhány nap alatt. A jellegzetes szívzörej a legtöbb esetben emiatt nem hallható az első vizsgálatokkor. A szíven található lyuk szerencsére az első életév végére az esetek többségében magától bezáródik. Azonban fontos, hogy a továbbiakban is rendszeres, orvosi kontrollal kövessük a kisgyermek fejlődését egy gyermekkardiológus segítségével.
A pitvari sövényhiányra sokszor csak 40 éves kor után derül fény. A felnőttek nagyjából 20 százalékát érinti, de többnyire nem okoz náluk semmilyen problémát.
Ezek a tünetek jelzik a pitvari sövényhiányt:
- csökkenő teherbírás
- fáradékonyság
- szívdobogásérzés
- ájulás
Pitvari sövényhiányra utalhat, ha a szív hallgatásakor az orvos zörejt hall. EKG-val és nyelőcsövön át történő szívultrahanggal lehet felderíteni a hibát. Beavatkozni a szívhibába csak súlyos esetben szoktak, katéteres eljárással vagy szívműtéttel. Enyhe esetekben nincs szükség a lyuk bezárására.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések