Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Amikor felsír a baba - az első sírás jelentősége a születés után

Szerző: Babaszoba.hu

2021. december 9.

Forrás: babaszoba.hu

Minden újszülöttnek fel kell sírnia a megszületésekor? Baj, ha nem sír fel? Vagy épp ellenkezőleg?

Amikor felsír a baba - az első sírás jelentősége a születés után (fotó: Getty Images)
Ha a baba nem sír fel azonnal megszületése után, akkor biztosan valami baj van, netán oxigénhiányos állapotban van. Nem kell minden babának sírnia élete első perceiben, azok a babák, akik háborítatlanul születnek, általában nem sírnak, maximum nyöszörögnek. Mindkét állítással találkozhatunk.
"Előfordulhat, hogy a baba nem sír azonnal, például mert az anya fájdalomcsillapítót kapott a szülés során"- mondta Dr. Yvonne Bohn, szülész-nőgyógyász a Rompernek. "A babáknak néha időre van szükségük, hogy a szülés után átálljanak a méhen kívüli életre. Amíg a baba szívritmusa jó, izomtónusa és színe jó, addig a sírás késleltethető."
Dr. Allison Hill, szülész-nőgyógyász a lapnak elmondta, hogy amikor egy baba megszületik, azért sír, mert "ki van téve a hideg szobának és a külvilág ismeretlen érzésének". A sírás szerinte a baba tüdejének kitágítására, valamint a nyálka és a magzatvíz kiürítésére szolgál.
Abby Reichardt, bábatanonc egyetért ezzel, hozzátéve, hogy a babáknak nem kell sírniuk, ha a légzésük és a szívverésük normális. "De megnyugtató, ha sírnak, mert ez általában azt jelenti, hogy jól lélegeznek."
Carley Mendes, holisztikus táplálkozási szakértő, szülésfelkészítő szakember szerint egyes csecsemőknél a sírás hiánya egyszerűen "egyedi hajlamuk" eredménye, azaz a sírás a baba személyiségétől is függ. "Azok a babák, akik azonnali és hosszan tartó bőr-bőr kontaktusra vannak az anyukájukkal a megszületésüket követően, általában kevesebbet sírnak, mint azok a babák, akiket születéskor azonnal megfürdetnek, mérnek vagy elválasztanak az anyjuktól. A szoba hőmérséklete, a fények ereje vagy hangok ereje is befolyásolhatja, hogyan reagálnak az újszülöttek a külvilágra. Egy meleg szoba, halvány fényekkel és halk hangokkal segíthet a babának, hogy az átmenet gyengéd legyen."
"Ha az újszülött érett, lélegzik és megfelelő az izomtónusa, semmi ok nincs arra, hogy bárki sírásra ösztökélje. A legfontosabb tennivaló vele mindössze annyi, hogy segítsük, hogy az anya ölelő karjába kerüljön, mellkasához bújjon, és így együtt betakarja őket egy szülés körüli segítő, hogy nehogy lehűljön a kisbaba. Itt tud az újszülött a legjobban alkalmazkodni az új világhoz, amelybe érkezett" - fogalmaz a Tritonlife Róbert Magánkórház, úgy fogalmaznak, hogy azok a babák is teljesen jól lehetnek, akik nem sírnak fel. Nem a sírás az egyetlen mércéje annak, hogy a baba jól van-e.
Hozzáteszik, hogy a szaksegítségnek egyetlen pillantás is elég ahhoz, hogy lássa, a baba jól van-e: nem szükséges azonnal mérni, fürdetni, vizsgálgatni a babát, a színe, izomtónusa és a légzése épp eleget elárul az általános állapotáról.
Azt se felejtsük el, hogy a baba anélkül is tud levegőt venni, hogy felsírna, a szülőcsatornán áthaladva pedig kipréselődik a tüdejéből a folyadék. Amennyiben nem így történik, akkor természetesen a légutakat szabaddá kell tenni. Ha ez megtörténik, a kisbaba képes levegőt venni és akár sírni is sírhat, de utóbbi semmiképpen nem kötelező.
(Cikk forrása: tritonlife.hu, romper.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések