Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Alvástréning: sírás nélkül is menni fog!Szelíd módszer, hogy megtanuljon aludni

Szerző: Sződy Judit

2013. október 8. | Frissítve: 2015. szeptember 29.

Forrás: babaszoba.hu

Hagyd sírni, zárd rá az ajtót, ne engedd, hogy manipuláljon! Ezekkel a remek tanácsokkal tele a padlás. Aki pedig gond nélkül betartja, egyéb gaztettekre is képes lehet. Létezik más út is.

A nyuszi segíthet, de valójában
biztonságra van szüksége!

Elizabeth Pantley nevelési tanácsadó szerint sírás nélkül is elérhetjük, hogy a gyerekünk végigaludja az éjszakát. Se neki, se nekünk nem kell sírnunk ahhoz, hogy egy idő múlva mindenki békésen aludjon. Hogy ez az "egy idő múlva" mennyi, a gyereken és a szülőkön múlik, semmiképp nem azon, hogy hagyjuk-e őt sírni. Tévhit, hogy a keményebb módszerek gyorsabban hatnak és tartósabbak.

Pantley egy tucat könyvet írt az alvásról és más gyereknevelési kérdésekről. Mi most a totyogók és a kisgyerekek alvásához adott útmutatásából szemezgetünk.

Az első és egyik legfontosabb tudnivaló, mielőtt hozzákezdenél: csak az a változás fog végbemenni, amelyet valóban szeretnél. Ha a szomszéd néni vagy az anyósod igényeinek akarsz eleget tenni, az egész halálra van ítélve. Egyszerűen nem leszel hiteles, következetes, ha nem a saját mély meggyőződésed vezet.

Ha te megelégednél azzal, hogy az ágyad melletti matracon aludjon a gyerek, semmi sem kötelez arra, hogy kitedd a szűrét, átparancsold a másik szobába. Csak az működik, amit elfogadsz!

Kiszoktatás az ágyadból

Ha elég volt az együtt alvásból, tegyél egy ágyat vagy matracot az ágyad mellé! Altasd el ott, de te ne aludj el mellette, menj vissza az ágyadba. Ahányszor felébred, bújj hozzá egy picit, de utána irány az ágyad! Egy idő múlva az ő ágyát átteheted a szoba másik sarkába, majd a saját szobájába, de csak akkor, ha már hozzászokott az előző állapothoz.

Ötletek, ha azt szeretnéd, hogy a saját szobájában aludjon:

- Készíts új, vonzó dekorációt a szobájába, hogy megszeresse!
- Vegyél egy csendes állatkát, aki a szobájában lakik (teknős, díszhal, gekkó). Mesélj arról, hogy ő is alszik, egymás álmára vigyáznak. Fontos, hogy tudd: az állatot még neked kell gondoznod!
- Az esti lefektetés történjen mindig azonos időben, azonos menetrend alapján, a hét minden napján!
- Legyen félhomály vagy sötét, ez serkenti az alvásért felelős hormonok termelését.
- Mesélj neki kislámpánál könyvből vagy lámpa nélkül fejből!
- Egy mese szóljon róla, arról, hogy ő milyen csodálatos, szép, erős, vicces, kedves.
- Szánj az altatós szertartásra legalább egy órát - de azt teljesen szánd rá, ne rohangálj ki-be, ne telefonálj, ne alkudozz! - Hívjátok az álom tündért. Ő a fogtündér barátja, és pici ajándékot hoz annak a gyereknek reggel, aki nem ébresztette föl az anyukáját. Ha a tiédnek már nincs rá szüksége, a tündér pár hét múlva más gyereknek segít aludni.

Használd a biológiai óráját!

- Jegyezd fel, mikor jellemző rá az ébredés éjjel, nappal mikor alszik el szívesen, mikor fekszik le legkönnyebben!
- Pantley szerint a gyerekek "úgy vannak beállítva", hogy fél 7 és fél 8 között készek legjobban a lefekvésre.
- A délutáni alvás nagyon fontos, ennek hiánya éppen hogy élénkebbé teszi a gyereket, rontja az éjszakai alvást is.
- Figyeld a gyerek fáradtságjelzéseit. Nem biztos, hogy logikus a dolog, hiszen egy alváshiányos gyerek éppen hogy izgága lesz, amikor fárad!

Az alvástréning segíthet a nyugodt estékben

Ha éjjel ébred

- Ne hagyd magára, ne hagyd egyedül, vigasztalás nélkül sírni!
- Legyél vele, éreztesd a szereteted, de legyél roppant unalmas társaság!
- Lehetőleg ne szoktasd rá kicsi korában a cumira, vagy ha ez már megtörtént, szoktasd le arról, hogy csak cumival aludjon: amint elaludt, vedd ki a szájából!
- Ha cumisüveggel alszik, az üveg tartalmát hígítsd fel, végül csak víz legyen. Használj minél kisebb űrtartalmú cumisüveget. Ha éhes, kínáld pohárból. A cumit húzd ki a szájából, amint elernyedt.

Pantley szerint ez a módszer sem mindenható, de nagyon sok szülőnek bejött.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák