Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Alvásproblémák: a szennyezett levegő is okozhatja

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 30. | Frissítve: 2019. június 26.

Forrás: Medipress

A légszennyezettség számos egyéb negatív hatása mellett az alvásminőséget is negatívan befolyásolja - állítja egy kutatás.

Légszennyezés

"A légszennyezettség hatással van a szív egészségére, a tüdőfunkcióra és a légzésre, arról azonban eddig kevés tanulmány született, hogy mi a helyzet az alvással" - fogalmaz a kutatást vezető Dr. Martha Billings.
A szakember szerint minden okunk megvan azt feltételezni, hogy az összefüggés igen jelentős, mivel a légszennyezettség a felső légutakat mindenképpen irritálja, duzzanatot és viszketést okoz, azonkívül a központi idegrendszerre is hatással van, különösen azokon a területeken, amelyek a légzést és az alvást befolyásolják.
A kutatás során 1800 olyan embert vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 68 év körül alakult, és hat különböző amerikai városban élnek. Az érdekelte a tudósokat, hogy a két leggyakoribb szennyező anyag - a közlekedéssel összefüggésbe hozható NO2 gáz és a finomrészecskékből álló szennyezettség, közismert nevén szálló por - vajon hogyan hat az alvásra, legalábbis az ágyban töltött időre.
Azok a résztvevők, akik a NO2 legmagasabb dózisával találkoztak 5 éven keresztül, közel 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel küzdöttek álmatlansággal, mint a legalacsonyabb NO2-szennyezettségnek kitett társaik. Mindez azt mutatja, hogy a légszennyezettség jóval több területre kihat, mint gondolnánk, ezért fokozattan oda kell figyelnünk ezekre a veszélyekre.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések