Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Aludj még egy kicsit!

Szerző: Sződy Judit

2011. szeptember 3. | Frissítve: 2021. április 18.

Forrás: Kismama magazin

Te rögtön végigaludtad az éjszakát! - mondja büszkén nagyi, mikor meglátja karikás szemedet. Nagyon kicsi az esélye, hogy ez igaz lenne...

Aludj még egy kicsit!


Valószínűbb, hogy a múló idő szépítette meg az emlékeit. Talán a feledés homályába merült, hogy hetekig hagytak bőgni, hogy erősödjön a tüdőd, és persze azért is, hogy rendre tanítsanak, és végül beletörődtél, hogy nem segít rajtad senki. Ezentúl nem bömböltél, amikor fölébredtél...
Persze előfordulhat, hogy kivételesen "jó" baba voltál, aki, ha föl is ébredt, csendben szemlélődött és gondolkodott a világ folyásán. Ilyen is van, de sokkal kevesebb, mint ahogy a babagondozási könyvek írják. A valóság az, hogy a babákat számtalan dolog felébresztheti, és ez teljesen normális. Te a túlélés érdekében tehetsz néhány óvintézkedést! Nem is gondolnád, mennyi minden múlik a pelenka körüli dolgokon!
Az első éjszakától kezdve éreztesd vele a nappal és az éjszaka közötti különbséget! Éjjel legyen félhomály, csend, ne kapcsold fel a nagylámpát, beszélj keveset és halkan. Csak akkor pelenkázd át, ha muszáj, ha kakis, vagy ha nedves a ruhája. Utóbbit megelőzheted azzal, hogy nagy befogadóképességű, megbízhatóan záródó pelust használsz.
Teljesen természetes, ha éjjel szopizni akar. Szoptasd meg, amikor felébred, és aludjatok tovább. Ez esetben valószínű, hogy annyi folyadékot vesz magához, amennyire szüksége van, és ennek megfelelően normális mennyiségűt fog pisilni.
Ha azzal szeretnéd leszoktatni az éjszakai szopizásról, hogy helyette cumisüveget adsz, a saját csapdádba fogsz esni! Csökkenni fog a tejtermelés, de az éjszakai ébredések száma nem. A cumisüvegből a szenvedélyesen szopizó gyerek akár egy liter folyadékot (vizet, tápszert, szörpöt, teát) is képes meginni. Ennyire szomjas lenne? Nem! De nagyon szeret cumizni, és az üres üveg cumiját szopni nem jó, ezért újabb adagot követel.
Az anyamellből csak a szopizás elején áramlik erősen a tej, de ahogy telnek a percek, a baba átvált "komfortszopási fokozatba", és csak néha kortyol egyet. A melled mindig munkakész, míg az üvegeket töltögetni kell, sokkal több velük a gond. Ám itt van valami, ami még beleszól az éjszakádba!
Amikor a babák alvás közben pisilnek, jellemzően éberebb állapotba kerülnek, mivel bőrük reagál a környezet változásaira, és megpróbálja a test hőmérsékletét egyenletes, kényelmes szinten tartani. A bőr receptorai ezt az információt alvás közben is továbbítják. Az újszülötteknél természetes, hogy sokszor, keveset pisilnek éjjel és nappal egyaránt, így a nedvesség által kiváltott reakció is - napszaktól függetlenül - jelentkezik.
Nagyobb babák már ritkábban ébrednek éjszaka a pisilés miatt, hacsak nem isznak túl sokat éjjel! Az alvást zavaró tényezők közül nem mindegyiket tudod befolyásolni, de a bőr nedvességét annyiban, hogy éjszakára jobb nedvszívóképességgel rendelkező pelust adsz rá.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések