Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Aludhat többet a baba, ha fogzik?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 23. | Frissítve: 2021. szeptember 16.

Forrás: babaszoba.hu

A szülők általában a fájdalmat és a sírást társítják az apró fogacskák kibújásának folyamatához, és azt gondolják, hogy az alvásra is negatívan hat majd a fogzás. De ez biztosan mindig így van?

Aludhat többet a baba, ha fogzik? (Fotó: Getty Images)
Általában inkább az a verzió igaz, hogy a baba nem alszik többet a fogzás miatt Natalie Nevares, gyermek alvásszakértő szerint. Nagyon ritka, hogy a gyermekek többet alszanak, amikor fogzanak. - Azonban a fogzás némely babánál okozhat enyhe lázat, amitől a kicsi bágyadtabb, aluszékonyabb lehet - magyarázta a szakértő. De sok babánál inkább annyira zavaró ez az érzés, hogy fent vannak az éjszaka nagy részében.
A szakember szerint azon is múlik, hogy mennyire hat a fogzás a gyermek alvására, hogy melyik fogak nőnek éppen, és hány fog bújik ki egyszerre. Az pedig, hogy mennyire befolyásolja a gyermek viselkedését a fogzás, a genetikán is múlik. - Néhány baba alig érzi meg a fogzást, és egyáltalán nem hat ez az alvásukra sem. Az azonos DNS-sel rendelkező fiatalabb testvérek pedig követhetik majd ugyanezt a mintát - mondta Nevares.
Míg vannak babák, akik szinte meg sem érzik a fogzást, addig olyanok is, akik az éjszaka közepén hangos sírással ébrednek. A szakember szerint ez főleg akkor gyakori, amikor a fogacskák még nem vágták át az ínyt, és ez okozhat ínyduzzanatot, köhögést, lázat, megfázásos tüneteket is.
Dr. Jennifer Trachtenberg gyermekgyógyász szerint is sokkal gyakrabban tapasztalnak alvásgondokat a gyermekek a fogzáskor, mint hogy tovább vagy mélyebben aludjanak. - Ilyenkor a cumi vagy egy fagyasztható rágóka segíthet enyhíteni a fájdalmat - tette hozzá a szakember.
(Cikk forrása: romper.com)
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések