Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Allergia - A baba javára válhatnak a bacik

Szerző: Babaszoba.hu

2009. december 27. | Frissítve: 2015. november 15.

Forrás: Medipress

Csökkentheti a születendő gyermek számára az allergia kialakulásának kockázatát, ha az anya terhessége során kórokozókkal találkozik - írják német kutatók a Journal of Experimental Medicine internetes oldalán állatkísérleteikre alapozva.

Azok a vemhes egerek ugyanis, melyekkel mikroorganizumusokban gazdag istálló levegőt lélegeztettek be, az allergiával ellenálló utódokat hoztak világra. A kórokozók enyhe gyulladásos választ váltanak ki az anyában, így fokozódik a kórokozót érzékelő Toll-like receptorok (TLR) kifejeződése, valamint több citokin, vagyis immunmolekula termelődik.

Erősítik a fejlődő immunrendszert az esetleges kórokozók


A kutatók szerint az anyák TLR-jei elengedhetetlenek az allergia elleni védelem átadásában, ám egyelőre nem tudni, hogyan vált ki allergia rezisztenciát a TLR jel. Tisztázásra szorul továbbá, hogy az anyától kapott védelem más allergének - például ételekben található allergének - esetében is érvényesülhet-e, hangsúlyozták a marburgi Philipps-Egyetemen zajló vizsgálatban résztvevő kutatók.

Ismert, hogy a környezeti mikroorganizmusoktól hemzsegő vidéken felnövő gyerekeknél ritkább az allergiás megbetegedés, mint városi, vagy mezőgazdasággal nem foglalkozó területeken nevelkedő társaik esetében.
A feltételezések szerint a fejlődő immunrendszert erősíti a különböző kórokozókkal való találkozás. Nem biztos azonban, hogy a gyermek immunrendszerének kell érintkeznie a mikroorganizmusokkal. Azt is kimutatták már, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó anyák gyermekeinél is ritkább az allergia függetlenül attól, hogy a gyermek találkozott-e kórokozókkal. A marburgi vizsgálat eredményei ezt a jelenséget magyarázhatják.

Animáció: HáziPatika.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések