Baba

Allen-Masters szindróma: visszatérő alhasi fájdalom jelezheti

Az Allen-Masters szindróma jellemző tünete az alhasra lokalizáló visszatérő fájdalom. A betegség akár súlyos következményekkel is járhat.
2018. December 03.
Allen-Masters szindróma: visszatérő alhasi fájdalom jelezheti

A betegségről Allen és William H. Masters írta le elsőként a” American Journal of Obstetrics and Necnology ” című lapban (A méhszalag traumatikus szakadása: klinikai tünetek és kezelésük címmel). Az alhasi fájdalommal járó betegség bemutatásakor a szindróma okaként a széles méhszalag – szülés alatti – sérülését nevezték meg, manapság azonban az Allen-Masters-szindrómát az endometriózis klinikai típusai közé sorolják. A betegség kialakulásának oka egyelőre nem tisztázott pontosan.

Az Allen-Masters-szindróma tünetei

Az Allen-Masters szindróma a méh mögötti hashártya mélyen infiltráló (beszűrődő) endometriózisa. A betegség lényege, hogy a hashártya endometriotikus sérve alakul ki. Ez lehet egy 0,5-5 cm mély heg, de súlyosabb formában a belekkel, petefészekkel, cseplesszel összekapaszkodott konglomerátum is, hátra fixált méhvel.

A betegségről peritoneális zsebek (tasakok) illetve Allen-Masters ablakok elnevezéssel is olvashatunk a szakirodalomban.

Az Allen-Masters szindróma jellemző tünete a visszatérő alhasra lokalizáló fájdalom. A menstruáció rendkívül erős görcsökkel, kismedencei fájdalommal járhat (dysmenorrhoea) és a fájdalom jellemzően hátrafelé sugárzik; a szexuális együttlét szintén fájdalommal kísért (dyspareunia)

Súlyosabb esetben minden kismedencei történés, úgymint a széklet- vagy vizeletürítés is fájdalmas lehet.

Fontos, hogy a tünetek észlelését követően minél gyorsabban megtörténjék a szakorvosi vizsgálat, hogy a diagnózis felállítása esetén megfelelő kezelést kaphasson a páciens. A betegség súlyosabb formájában komoly szövődménnyel járhat, ennek legsúlyosabb formája, amikor az endometriózis által érintett vastagbél miatt véres széklet ürül.

Az Allen-Masters-szindróma diagnózisa és kezelése

Az endometrikus elváltozás a nőgyógyászati vizsgálat során a méhnyak mögött tapintható, de ultrahanggal és egyéb képalkotó vizsgálatokkal is látható.

A betegség csak műtéti kezeléssel orvosolható, elsősorban laporoszkópiás beavatkozással, ami jóval kisebb megterhelést jelent a betegnek. Ennek során a hasfalon ejtett metszésen keresztül bevezetett, optikával ellátott eszköz segítségével mód van a hasüreg direkt áttekintésére és operációjára.

Azonban nem ritkán – a bélsérülés veszélye miatt – csak nyitott hasi műtéttel lehet eltávolítani az elváltozást, sokszor nehezen, néha bélrezekcióval. Ez esetben szükség lehet arra, hogy a sebész a belet – ideiglenesen vagy véglegesen – a hasfalra vezesse ki, és ott új, mesterséges “végbélnyílást” (sztómát) képezzen.

Szakértő: dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász.

Kapcsolódó cikkeink:

.