Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Allen-Masters szindróma: visszatérő alhasi fájdalom jelezheti

Szerző: Kiss Virág

2018. december 3. | Frissítve: 2021. február 15.

Lektor: dr. Hetényi Gábor

Forrás: babaszoba.hu

Az Allen-Masters szindróma jellemző tünete az alhasra lokalizáló visszatérő fájdalom. A betegség akár súlyos következményekkel is járhat.

Allen-Masters szindróma: visszatérő alhasi fájdalom jelezheti
A betegségről Allen és William H. Masters írta le elsőként a" American Journal of Obstetrics and Necnology " című lapban (A méhszalag traumatikus szakadása: klinikai tünetek és kezelésük címmel). Az alhasi fájdalommal járó betegség bemutatásakor a szindróma okaként a széles méhszalag - szülés alatti - sérülését nevezték meg, manapság azonban az Allen-Masters-szindrómát az endometriózis klinikai típusai közé sorolják. A betegség kialakulásának oka egyelőre nem tisztázott pontosan.

Az Allen-Masters-szindróma tünetei

Az Allen-Masters szindróma a méh mögötti hashártya mélyen infiltráló (beszűrődő) endometriózisa. A betegség lényege, hogy a hashártya endometriotikus sérve alakul ki. Ez lehet egy 0,5-5 cm mély heg, de súlyosabb formában a belekkel, petefészekkel, cseplesszel összekapaszkodott konglomerátum is, hátra fixált méhvel.
A betegségről peritoneális zsebek (tasakok) illetve Allen-Masters ablakok elnevezéssel is olvashatunk a szakirodalomban.
Az Allen-Masters szindróma jellemző tünete a visszatérő alhasra lokalizáló fájdalom. A menstruáció rendkívül erős görcsökkel, kismedencei fájdalommal járhat (dysmenorrhoea) és a fájdalom jellemzően hátrafelé sugárzik; a szexuális együttlét szintén fájdalommal kísért (dyspareunia)
Súlyosabb esetben minden kismedencei történés, úgymint a széklet- vagy vizeletürítés is fájdalmas lehet.
Fontos, hogy a tünetek észlelését követően minél gyorsabban megtörténjék a szakorvosi vizsgálat, hogy a diagnózis felállítása esetén megfelelő kezelést kaphasson a páciens. A betegség súlyosabb formájában komoly szövődménnyel járhat, ennek legsúlyosabb formája, amikor az endometriózis által érintett vastagbél miatt véres széklet ürül.

Az Allen-Masters-szindróma diagnózisa és kezelése

Az endometrikus elváltozás a nőgyógyászati vizsgálat során a méhnyak mögött tapintható, de ultrahanggal és egyéb képalkotó vizsgálatokkal is látható.
A betegség csak műtéti kezeléssel orvosolható, elsősorban laporoszkópiás beavatkozással, ami jóval kisebb megterhelést jelent a betegnek. Ennek során a hasfalon ejtett metszésen keresztül bevezetett, optikával ellátott eszköz segítségével mód van a hasüreg direkt áttekintésére és operációjára.
Azonban nem ritkán - a bélsérülés veszélye miatt - csak nyitott hasi műtéttel lehet eltávolítani az elváltozást, sokszor nehezen, néha bélrezekcióval. Ez esetben szükség lehet arra, hogy a sebész a belet - ideiglenesen vagy véglegesen - a hasfalra vezesse ki, és ott új, mesterséges "végbélnyílást" (sztómát) képezzen.
Kapcsolódó cikkeink:
.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése (X)

A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések