Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Állati jó nyaralás

Szerző: Fánczi Erika, Fekete Alexandra

2011. július 5.

Forrás: Kismama magazin

Eszedbe jutott már, hogy az állatkínálat legyen a szempont? A gyerekek és az állatok mintha egy nyelvet beszélnének. Nosza, rajta! Állatkert, vadaspark, falusi nyaralás vagy otthoni állatkert berendezése - elhalmozunk remek ötletekkel!

Egynapos kiruccanások

A kisgyereknek éppúgy élmény a falusi állatsimogató, mint a gazdag állatkert, a lényeg, hogy élőben lássa a kedvenceket, amelyekről olyan sok mesét, dalt, verset hall. Az ilyen kiruccanás egyetlen szabadnapba is belefér, és az a jó, hogy bármikor felkereshetitek ezeket a helyeket: ha fürdőzésre, kirándulásra nem is alkalmas az idő, az állatok mindig várják a látogatókat, persze nemcsak a gyerekeket! Budapest, Debrecen, Győr, Jászberény, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Veszprém - a magyar nagyvárosok jó része szívesen tart fenn állatkertet. Fontos, hogy ne nagyon tervezz más programot az állatkerti séta után, mert a sok élménytől garantáltan elfárad a család. Vegyetek előre csomagolt állatcsemegét, a kicsik nagyon fogják élvezni, hogy etethetik az állatokat, és így könnyebben meg is barátkoznak velük! Jó, ha a gyerek kényelmesen, a saját igénye és érdeklődése szerint tudja szemlélni a kedvenceit, ne sürgessétek, és ne akarjatok neki minden állatot megmutatni!

MEDVÉK Közép-Európa egyetlen medvemenhelyén, a Veresegyházi Macifarmon harminckilenc barnamedve várja a látogatókat. A területen nyolc mesterséges barlangban bújhatnak el, és két tóban, valamint a tágas területen játszadozhatnak a medvék. A parkban gólyamentő farmot és farkastanyát is kialakítottak.

KECSKEFARM Budapesthez közel, Tápiószentmárton községben eredeti, természetes környezetben valódi kecskefarm várja a pihenni vágyókat! Itt számtalan állat - kecske, kacsa, baromfi, kutya, macska - él természetes környezetben, mely nemcsak a pihenést teszi élvezetessé, hanem kisgyerekek részére is felejthetetlen élményt biztosít! Ár: 2500 Ft/fő/éjszaka, ha ott is alusztok, de csak látogatni is lehet.

MADÁRLES A Poroszlóról elérhető Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény három szigetet összekötő, 1500 méter hosszú pallóutas rendszerével és két madárlessel páratlan lehetőséget nyújt arra, hogy a természetbe olvadva, a víz felett sétálva érezd a Tisza-tó közelségét. (Babakocsival és kerekesszékkel is járható.) Ingyenes.

MAGÁNÁLLATKERT A családias hangulatú MagánZOO Abony Park Tóth Tibor kezdeményezésére, állami vagy egyéb támogatás nélkül épült. A nílusi víziló és emu megtekintése mellett lehetőség nyílik zebra és szürke marha kézből etetésére, oroszlán simogatására, sétakocsikázásra, lovaglásra. A gyerekeket játszótér és focipálya várja.

VADASPARK A Budapest határában levő Budakeszi Vadaspark állatsimogatóval, kisállat-bemutatóval várja a gyerekeket, babakocsi és kiskocsi díjmentes kölcsönzése mellett pelenkázó is szolgálja a családok kényelmét.

KISÁLLATKERT A margitszigeti állatkertben közelről csodálhatjuk a pávákat, a szárnyasok veszekedéseit és a szelíd pacikat. Pónilovaglásra is sor kerülhet. A belépés ingyenes.

És még: Hortobágyon és Nagyvarsányban klasszikus vadasparkot találtok, de "koncentráltan" találkozhattok egy-egy kedvencetekkel a bőszénfai szarvasfarmon, a hajdúnánási struccfarmon, a kaposvári krokodilzoóban vagy a petesmalmi vidraparkban. Kiváló esőprogram a budatétényi Tropicarium, a pécsi terrárium vagy a Zamárdiban található tengeri akvárium.

Falusi hangverseny

Egyik nyáron a falusi turizmust választottuk. A hely varázsos volt, a régi hajópadló recsegése, a frissen meszelt falak illata és az éjszaka ciripeléssel, brekegéssel teli hangjai mellett komplett kis háziállatcsapatunk volt: macskacsalád, kutya, baromfiudvar és kerti tó színes halakkal. A kúriához erdő is tartozott, ott gyakran láttunk siklót, sötétedés után pedig szentjánosbogár-lámpácskákat figyeltünk a gyerekekkel. A tanyasi élet hangulatát idéző Békés megyei Eszter-tanyán a gyerekek bárányt legeltethetnek, kecskéket, mangalicákat etethetnek, és lovagolhatnak is.

Fánczi Erika: Velünk történtMikor megyünk állatkertbe? - hangzik a kérdés gyerekeim szájából nagyjából havonta, így az utóbbi időben rendszeresítettük az állatos családi programokat. Amikor először látogattunk a veszprémi állatkertbe akkor másfél éves kisfiunkkal, hatalmas élményre készítettük fel a gyereket és magunkat is. A mesekönyvekből már az összes állatot ismerte, tudta utánozni az oroszlán üvöltését és a tigris vicsorgását. Nagy öröm lesz ezeket végre élőben látni! - gondoltam. Kora délelőtt már a bejáratnál voltunk, és a kacsákkal kezdtük. Azaz nemcsak hogy velük kezdtünk, de kisfiunk moccanni sem akart mellőlük, csak a szomszédos gólyaketrecig volt hajlandó odébb lépni, de rendületlenül visszatért a hápogókhoz. Az oroszlánnál már csak pislákolt, a tigrisnél aludt, így a továbbiakban a férjemmel egymásnak mutogattuk az állatokat.

Fekete Alexandra: állatkert otthon
Előfordulhat, hogy anyagi okokból vagy más akadályok miatt kizárt az elutazós nyaralás, az állatkertről állatkertre csatangolás. Ebben az esetben még mindig megteheted, hogy a gyerekekkel együtt miniállatkertet rendeztek be otthon. Emeletes házban sem lehetetlen, hiszen a kishalak, a rágcsálók, a kismadarak is örömet hoznak a mindennapokba, de a kertes ház az ideális terep.- Idén nem lesz új kisbaba, idén kisállataink lesznek! - ezzel a felkiáltással vágtunk neki az évnek. Májusban megérkezett Morzsi, a kis puli, majd a három kacsa, a padlásunkra befészkelő cicamama pedig hat kiscicával lepett meg minket. Nem mondom, hogy fáklyásmenet (nekem), mikor a szélviharban éjjel óránként vittem meleg vizes palackot az akkor még nagyon pici kutyusnak, és amikor a pótpapucs pótpapucsát a kacsák között találom meg, miközben Morzsi a farkánál fogva húz egy kismacskát - de a gyerekek kimondhatatlanul élvezik. Én, a saját állatkert botcsinálta igazgatója pedig mosolyogva nézem, hogyan alakítják ki - kötélhúzással és nevetés, kiabálás közben - a kerti alá-fölérendeltségi viszonyokat.

Lovakkal, fejlesztéssel

Fotó: Rátkai Éva


- Nagyon fontos, hogy rohanó napjainkban néha leeresszünk. A lovarda remek lehetőség erre - meséli Ferencz Éva gyógypedagógus, aki sérült és egészséges gyerekeket lovagoltat szívvel-lélekkel. - Már az is formálja személyiségünket, ha közelről figyeljük ezeket a tekintélyt parancsoló állatokat: hogyan játszanak egymással, milyen hangokat adnak ki, hogyan mozognak. Csodálatos nézni, ahogyan a gyerekek lassan kinyílnak az állattal szemben, és a ló is egyre inkább bizalmába fogadja őket. Sérült gyerekeknél sem csak maga a lovaglás jelenti a terápiát, hanem az egész környezet, itt a lóra koncentrálni kell, lehetetlen nem kapcsolatba lépni vele. Ez is a személyiségformálás része.
Ma már a legtöbb faluban működik lovarda, a veresegyházi Suttogó Lovasudvarban állatsimogató, gyereklovagoltatás, futószáras, osztály- és tereplovaglás várja a kicsiket, valamint terápiás foglalkozásokat is tartanak magatartás-zavaros vagy sérült gyerekeknek. Aki a nyaralást és a lovaglást egyidejűleg szeretné élvezni, keresse fel az egész évben nyitva tartó zánkai Rozmaring Lovasudvar és Vendégházat

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések