Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Aki 6 óra alvással elvan, veszélynek teszi ki magát

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 26. | Frissítve: 2018. június 12.

Forrás: MediPress

Azok az emberek, akik állandóan azzal dicsekszenek, hogy elég nekik csupán néhány óra alvás, a valóságban sokkal fáradtabbak, mint azt hinnék - derül ki egy kutatásból.

Fontos a megfelelő mennyiségű alvás


A legtöbb ember fáradtnak, ingerlékenynek és feszültnek érzi magát, ha nincs meg a napi 7-9 óra alvás. Léteznek azonban az ún. "szuperalvók" - az emberiség igen szűk hányada - akik rendszeresen elvannak kevesebb mint 7 óra alvással is.
Korábban már számos tanulmány vizsgálta a jelenséget, és megállapítást nyert, hogy ezeknek az embereknek genetikai kódja garantálja, hogy ilyen kevés alvással is megelégszik a szervezetük.
"Hiába állítják, hogy jól érzik magukat, egészen valószínű, hogy hatással van rájuk a kevés alvás" - állítja a kutatás egyik vezetője, Paula Williams, a Utah-i Egyetem pszichológus adjunktusa.
A felmérés során a szakemberek 839 ember agyát vizsgálták, éber állapotban. A résztvevőket két csoportba osztották. Az egyik csoport állt azokból a tagokból, akik 7-12 órát aludtak az elmúlt egy hónapban átlagosan, míg a másik csoport tagjai állításuk szerint csupán 6 órát pihentek.
A szakemberek az utóbbi, keveset alvó csoportot további két részre osztották: egyrészt voltak azok, akik állításuk szerint túl fáradtak voltak ahhoz, hogy normálisan működjenek, míg a másik csoport meggyőződése volt, hogy ők remekül elvannak így is.
A Brain and Behavior című szaklapban publikált anyagból kiderült, hogy hiába hitték a keveset alvók, hogy minden rendben van, az agyhullámaik alapján úgy tűnt, mintha éber állapotban is aludnának.
"A legtöbb ember észre se veszi, ha egy-két percre elalszik. Bár ezek az emberek azt hitték, tökéletesen jól vannak, a vizsgálat során többször is elbóbiskoltak. Mindez a hétköznapokban igen veszélyes lehet" - mondja Williams.
Kapcsolódó cikkeink alvás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések