Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Agyhártyagyulladás: kevés az oltóanyag

Szerző: Babaszoba.hu

2017. október 10.

Forrás: Inforádió.hu

Jelentősen megnövekedett a meningococcus B elleni védőoltás iránti igény, de egyelőre hiánycikk a vakcina.

Agyhártyagyulladás: kevés az oltóanyag

Az, hogy hiánycikk az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina nem először fordul elő - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Inforádiónak. Az oltásért fizetni kell, de így is egyre több szülő kéri a háziorvosától a gyermeke beoltását.
A megnövekedett igénnyel nem tudnak lépést tartani, tavaly tél óta visszatérő a probléma, az újabb adagok gyorsan elfogynak.
Magyarországon a megbetegedésekért a meningococcus B és C törzse felelős az esetek 99 százalékában, a C törzs ingyenes a csecsemők számára, a B törzsért viszont fizetni kell (nem is keveset: az oltás meghaladja a 100 ezer forintot).
A betegség leginkább az újszülötteket és a tiniket érinti.
Az, hogy hiánycikk az oltás leginkább a csecsemőkorúak szüleit érinti, mert nekik sűrűbben kell beadni az oltást. Nem történik tragédia, ha csúszik a beadás, mert már az első adagnál is kialakul az ellenállóképesség, az ismétlésre a biztonság kedvéért van szükség. Az nagyobb probléma, ha egyáltalán nem kezdik el a vakcina adagolását, vagy ha később nem pótolják az megkésett oltást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések