Baba

Agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják egy kisgyermek halálát

Járványos agyhártyagyulladás gyanúja miatt vizsgálják egy 22 hónapos kisgyermek halálát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
2016. December 28.

Asztalos Ágnes tájékoztatása szerint december 23-án a mentőautóban meghalt egy 22 hónapos gyermek, amikor Köröm községből kórházba vitték.

A tünetek alapján felmerült a járványos agyhártyagyulladás gyanúja, ezért az esetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház telefonon bejelentette a népegészségügyi feladatkörében eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak.

A főosztályvezető közlése szerint a területileg illetékes Miskolci Járási Hivatal népegészségügyi szakemberei azonnal megkezdték a helyszíni járványügyi vizsgálatot, amelynek célja a fertőzés veszélyének kitett, a gyermekkel szoros kapcsolatban lévő emberek felkutatása, a szükséges intézkedések megtétele volt. A járványügyi vizsgálat megállapította, hogy más beteg nincs az érintettek körében.

Az elhunyt gyermek közvetlen környezetében élőknek antibiotikumot adtak a további megbetegedések megelőzése érdekében.

A szakember közleményében azt írta: a járványos agyhártyagyulladás kórokozója (meningococcus baktérium, neisseria meningitidis) pontos szerocsoportjának laboratóriumi vizsgálattal történő igazolása folyik, a meningococcus okozta megbetegedés cseppfertőzéssel terjed, legtöbbször gyors lefolyású agyhártyagyulladást, azonban sajnos néhány esetben pár óra alatt halálhoz vezető vérmérgezést okoz.

Hozzátette: a kórboncnoki vizsgálatok még nem fejeződtek be.

December elején Budapesten halt meg egy 18 éves gimnazista fertőző agyhártyagyulladásban, egy másik 20 éves fiatal életéért pedig napokig küzdöttek az orvosok.

Olvasd el ezeket a cikkeket is a témában:

Az agyhártyagyulladás tünetei

Beoltassam mindkét törzs ellen a gyereket?

Minden, amit az agyhártyagyulladás elleni oltásról tudni érdemes

Forrás: MTI