Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Agyhártyagyulladás: az 1 év alatti babák vannak a legnagyobb veszélyben

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 3.

Forrás: babaszoba.hu

A szülők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a B és a C baktériumtípus elleni védőoltás igenis különbözik, és hogy azok nem helyettesítik egymást.

A fertőző agyhártyagyulladást okozó meningococcus baktériumok B és C típusa ellen egyaránt fontos a védekezés - hangzott el a közelmúltban megtartott szakértői háttérbeszélgetésen. A résztvevők megtudhatták, hogy Magyarországon 2016-ban és 2017-ben, a leginkább veszélyeztetettebb csecsemők és kisgyermekek körében a 70 százalékot is meghaladta a B típus okozta megbetegedések aránya. A szülők azonban gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a két baktériumtípus elleni védőoltás különbözik, és hogy azok nem helyettesíti egymást.
- A két évvel ezelőtt széles körben ismertté vált tragikus esetek kapcsán nagyon sok szülő ismerte fel a betegség megelőzésének fontosságát, és láthatóan nőtt a beoltott gyermekek száma. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ingyenes oltás csak a betegséget okozó baktériumok C típusa ellen véd, és nem helyettesíti a B típus elleni védekezést. Aki nem biztos abban, hogy a gyermeke mindkét típus ellen védett, az ellenőrizze az oltási könyvet vagy konzultáljon a házi gyermekorvosával - mondta el dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.
Az 1 év alatti babák vannak a legnagyobb veszélyben
A 2016 végén megnövekedett kereslet miatt korábban hiánycikknek számító, csecsemőkortól adható meningococcus B elleni vakcina nyár óta ismét folyamatosan elérhető a hazai patikákban - tette hozzá az orvos. A házi gyermekorvosok a veszélyeztetett korcsoportok, a csecsemők, a kisgyermekek és a serdülők esetében javasolják a védettség kialakítását. Az oltási sor megkezdését mindkét vakcina esetében 2-3 hónapos korban ajánlják. Dr. Póta György a háttérbeszélgetésen kiemelte: "Az egy évnél fiatalabb csecsemők vannak a leginkább kitéve ennek a betegségnek. Az első hónapokban az anyai ellenanyagok védelmező hatása lecsökken, az immunrendszer pedig még éretlen, ezért a csecsemők védtelenekké válnak a fertőzéssel szemben. Egy ilyen kiszámíthatatlan, gyors lefolyású betegség ellen csak a védettség időben - 2-3 hónapos korban elkezdett - kialakítása jelenthet hatékony eszközt."
A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed, közvetlen érintkezés, köhögés, tüsszentés, vagy tartós, gyakori, ismételt kontaktus az előfeltétele. Magyarországon az elmúlt évtizedben évente átlagosan 43 meningococcus okozta esetet jelentettek, többségben a B típus előfordulása dominált. A hazai járványügyi adatok szerint a betegségben hatból egy beteg meghal, a nemzetközi statisztikák szerint a betegek akár ötöde egy életre szóló testi károsodást szenved.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések