Adj tejbepapit
A csecsemők étrendjében évszázadok óta alkalmaznak különböző eredetű gabonafélékből készült ételeket. Gyermekkorunk kedvence a tejbepapi, a kínai baba a mai napig sem veti meg a rizskását, a mexikói a kukoricamálét.
h i r d e t é s
Gabonaféléket, azaz cereáliákat már az ókorban is adtak a gyermekeknek. A mai primitív őserdei törzsek is előszeretettel használják fel a különböző fajtájú magokból őrölt és vízzel vagy tejjel elkevert pépeket. Nagyanyáink kedvelt elválasztó étele a tejbedara vagy a tejben áztatott kenyér volt, amelyet a babáknak 6-7 hónapos koruktól kezdve adtak.

A gabonafélék "híres", betegséget okozó fehérjéje a c, amely genetikai hajlam esetén lisztérzékenységet idézhet elő, ezért a betegség prevenciója érdekében 6 hónapos kor alatt rizstartalmú gabonapelyheket válasszunk. A gabonák vitamintartalma főként a B1-, B2-vitamin és a folsav ellátáshoz járul hozzá, a főzelékek és a gyümölcsök C-vitamin-tartalma magasabb. A gyárilag készített tejpépeket, gabonapelyheket többféle vitamin és ásványianyag dúsítással látják el. A tejjel készült, vízzel hígítandó kiszerelések tejtartalma átalakított, az életkori igényeket fedező tápszer összetételének megfelelő, a legtöbb esetben jelentős vas- és kalcium-kiegészítéssel.
Hozzászólások