Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Adj allergéneket 6 hónapos kortól

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 31.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

Kisebb az esély arra, hogy ételallergia alakuljon ki a gyereknél, ha már hat hónapos kora körül allergént is tartalmazó ételt kap. Adj tojást, tejet, gabonaféléket, sőt mogyorót is a babának!

Adj allergéneket 6 hónapos kortól

Ezt a semmelweis.hu-n olvashatjuk, ahogy azt is, hogy Dr. Arató András a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban - a kis mennyiségű táplálékallergének mellett - szinte csak anyatejet kap a baba. Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi, ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.
Dr. Arató András hangsúlyozza, hogy a legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás. Amennyiben mód van rá, akkor nem kell megkezdeni a hozzátáplálást, hanem az anyának kell változatos étrendet tartania. A zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag étkezés azért is fontos, mert az anya által fogyasztott táplálék antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe, és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.
Amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor négy hónapos kortól bevihetők a különböző táplálék antigén tartalmú ételek, így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is; mogyoró csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe.
Kiütés, légúti panasz, gyomor- és bélrendszeri problémák - ezek a leggyakoribb étel okozta allergiás reakciók. A kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre, többségük, 2 és fél százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak. Az anya étrendjén is múlik, hogy kialakul-e a tolerancia a gyermekben. Mint mondja, tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején - hacsak nincs egyéb egészségügyi indok - speciális diétát kellene tartani, a babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez. Dr. Arató András szerint a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések