Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A zöldtea segíthet a Down-szindróma kezelésében?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 13.

Forrás: Medipress

A zöldteában fellelhető egy összetevő segíthet a Down-szindróma kezelésében - állítja egy friss kutatás, amely a The Lancet Neurology című szaklapban került publikálásra.

A zöldtea segíthet a Down-szindróma kezelésében?

A kutatást vezető Dr. Mara Dierssen és csapata azt vizsgálta, hogy az ún. epigallocatechin gallát (EGCG) hogyan segít a Down-szindrómával küzdő betegek kognitív funkcióinak fejlesztésében. A szakemberek szerint ez az első olyan kezelési mód, amely ezeknek a pácienseknek a kognitív funkcióinak fejlesztésében hatékony segítséget nyújthat.
Az amerikai Nemzeti Down-szindróma Társaság szerint az Egyesült Államokban 691 babából 1 Down-szindrómával születik, és jelenleg mintegy 400 ezer amerikai él ezzel a rendellenességgel. A Down-szindróma az USA leggyakoribb genetikai betegsége, amely akkor fordul elő, ha a normálisan dupla 21-es kromoszómából három van.
Dr. Dierssen és kollégái szerint bizonyíték van arra, hogy a kognitív problémák az ún. DYRK1A gén túlműködéséből fakadnak, és az egérkísérletek szerint a zöldteában megtalálható EGCG segít a a DYRK1A túltermelésének csökkentésében. Úgy válik, hogy hasonló eredmények érhetők e a Down-szindrómás páciensek esetében is, s így a kognitív képességek pozitív irányba változnak.
Ennek tesztelése érdekében összesen nyolcvannégy, 16 és 34 év között Down-szindrómás pácienst vizsgáltak 12 hónapon keresztül. Az egyik csoport koffeinmentes zöldteát kapott, amelyben kilogrammonként 9 mg EGCG volt, míg a másik csoport placebót kapott. Mindkét csoport heti rendszerességű kognitív tréningen esett át.
A kutatás végén a résztvevők kognitív teszteket kaptak ás agyhullámaikat is megvizsgálták. Kiderült, hogy a zöldteát fogyasztó csoport vizuális memóriája, koncentrációs képessége és szociális alkalmazkodóképessége egyaránt jobban fejlődött, mint a kontrollcsoporté.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések