Baba

A zeneterápia segíti a koraszülött babák fejlődését

Segíti a koraszülött csecsemők légzését, ha az anya énekel nekik - derül ki egy friss kutatásból.
2016. Augusztus 30.

Több mint egy tucat klinikai teszten túl egyértelmű, hogy a zeneterápia segít a koraszülött babák légzésének stabilizálásában még a kórházi időszakban, közvetlenül a születést követően.

A legtöbb esetbe a zeneterápia azt jelentette, hogy az anya énekelt a babának, bár egyes esetekben az anya hangja felvételről került lejátszásra. A kulcs valószínűleg ebben rejlik.

„A várt időpontban születő babák felismerik édesanyjuk hangját a szülést követően. Rendkívül fontos, hogy ez a képesség a koraszülötteknél is kialakuljon, amikor a fejlődés utolsó hetei nem a méhben, hanem a külvilágban mentek végbe. Amikor erre sor kerül, a babák automatikusan megnyugszanak” – fogalmaz a kutatást vezető Lucja Bieleninik, a norvégiai Bergen zeneterápiás központjának munkatársa, aki kutatásában 14 klinikai vizsgálat eredményeit tekintette át, amelyekbe mindösszesen 1000 gyermeket vontak be.

A szakember szerint az első dob, amit mindannyian hallunk, anyánk szívverése, a jó zeneterápia tehát ezt az elemet is tartalmazza: egy egyszerű, könnyen kiszámítható dob, és az anya ismerős hangja.

A beszéd, csakúgy mint az éneklés képes arra, hogy segítsen a babák légzésének stabilizálásában, ezáltal pedig a fejlődést is nagyban segíti.

Forrás: Medipress