Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A vírusos hörgőgyulladás tünetei gyerekeknél

Szerző: Galgóczi Edina

2017. február 21. | Frissítve: 2018. február 12.

Forrás: babaszoba.hu

A bronchiolitis főleg télen és tavasszal fordul elő a kicsik között. A vírusos hörgőgyulladás különösen a babáknál okoz nagy problémát, sok esetben kórházi kezelésre is szükség van.

A pár hónapos babákra a legveszélyesebb a bronchiolitis


A fertőzés az alsó légutakat betegíti meg, a tüdő hörgőcskéiben okoz gyulladást. bronchiolitis kialakulása több kórokozó számlájára írható. Kiválthatja a betegséget RSV, Parainfluenza, Adenovírus és Rhinovírus, továbbá több baktérium is - a Mycoplasma pneumoniae és a Chlamydia pneumoniae. Leggyakrabban azonban vírus okozza. Igen gyorsan terjedő vírusos fertőzésről beszélünk, cseppfertőzéssel terjed, és a vírusok órákig képesek életben maradni tárgyakon.
A bronchiolitis nem összekeverendő a bronchitis-szel. A bronchitis a hörgő gyulladását jelenti, a bronchiolitis a hörgőkből leágazó hörgőcskék gyulladását takarja. (A hörgőcskék a léghólyagocskákban végződnek, amelyek a gázcserét végzik.) Bronchiolitis a kicsiknél, csecsemőknél jellemző, felnőtteknél bronchitis alakul ki.

A vírusos hörgőgyulladás tünetei

- orrdugulás
- orrfolyás
- láz
- étvágytalanság
- fáradékonyság
- elszíneződő bőr
- fokozódó köhögés
- a légzés megváltozása (szapora és felületes légzés, esetenként sípoló hanggal)
- nyugtalanság
- hányás
- fülfájás
A legkisebbeknél (a babáknál) a tünetek súlyosabb formában jelentkeznek, nehezítik az étkezést, folyadékfogyasztást, ezért a kiszáradás veszélye is nagy.

A vírusos hörgőgyulladás kezelése

Amennyiben a légzés nehezítetté válik, szükség lehet kórházi kezelésre. Az intézményben biztosítani tudják a beteg gyermeknek az oxigénellátást, a folyadék- és tápanyagpótlást. (A babáknál emiatt a betegség miatt történik a legtöbb kórházi kezelés.) Mivel leggyakrabban vírus a kiváltó, így az antibiotikumos kúra teljes mértékben értelmetlen.

Vírusos hörgőgyulladás - Kik vannak leginkább veszélyben?

Valamivel gyakrabban fordul elő a betegség a fiúknál. Korosztályt tekintve a legkisebbek a legveszélyeztetettebbek - a 2-6 hónapos csecsemők szüleinek okoz leginkább fejfájást a légutakat megtámadó vírus.
Gyakrabban fertőződnek a dohányfüstös környezetben élők, valamint azok a kicsik, akik közösségbe járnak, például bölcsődébe, továbbá tápszeres - nem anyatejes - táplálásúak.
A legjobb védekezés a frekventált időszakban (november és február között) a betegség ellen a gyakori kézmosás, a megfelelő higiénia, a füstmentes környezet, az anyatejes táplálás, a zsúfolt helyek kerülése.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések