Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A világ legfiatalabb koraszülöttje most lesz 3 éves

Szerző: Jaksa Petra

2017. november 17.

Forrás: babaszoba.hu

Pedig nem jósoltak túl sok jót az orvosok Courtney Stensrud-nak, aki 21 hetes és 4 napos terhesen érkezett a szülőszobára.

Már hároméves a világ legkisebb koraszülött babája (a kép csak illusztráció)


Csodával határos módon az alig 425 grammos baba mégis túlélte a szülést, és ezzel valószínűleg ő a világ legkisebb koraszülöttje a jelenlegi állás szerint.
Két hete a Pediatrics nevű folyóiratban publikált jelentés a szülés előzményeinek részleteiről is beszámolt, mely szerint az édesanya magzatvize jóval idő előtt elfolyt, melyet a méhlepény membránjának fertőzése kísért, ezért Stensrud-ot, az anyát azonnal a texasi Methodist Children's kórházba szállították - olvasható az egyik nagy angol nyelvű családi portálon.
Rögtön azután, hogy az anya életet adott a kislányának, Dr. Kaashif Ahmad neonatológus (újszülöttgyógyász) közölte vele, hogy a gyermekének rendkívül kevés az esélye a túlélésre. Eleinte a baba újraélesztését is ellenezte. "Habár pontosan hallottam, hogy mit mond, egy hang mégis azt suttogta legbelül "csak higgy és bízz". Nem érdekelt, hogy mindössze 21 hetes és 4 napos, egyszerűen nem vettem róla tudomást" - mondta Stensrud a CNN-nek.
"Miközben a neonatológus beszélt hozzám, én csak annyit kérdeztem: megpróbálhatjuk?" Annak ellenére, hogy Ahmad egyáltalán nem készült rá, mielőtt belépett volna a szülőszobába, végül mégis az újraélesztés mellett döntött. "Inkubátorba helyeztük, vártunk az első életjeleket, és csodák csodájára, szinte azonnal meghallottuk a szívverését" - mondja. "Gyorsan lélegeztetőgépre tettük, és ahogy a pici megkapta az első oxigénlöketet, pillanatokon belül további javulásnak indult a szívhangja."
Mindenki legnagyobb meglepetésére a "korrekorder" újszülött lélegezni kezdett. "A kis kék teste lassan rózsaszínné változott, és nehány percen belül megmozdult" - mondta Ahmad a CNN-nek.
A koraszülött intenzív-osztályon töltött 126 nap után Stensrud végre hazavihette a kislányát, aki azóta 3 éves, gyönyörű és egészséges nagylánnyá cseperedett. "Nem sok mindenkinek meséltem el a lányom történetét, de akinek igen, mindenki le volt döbbenve" - mondta Stensrud. "Ha van olyan édesanya, aki épp szülés előtt áll, és rábukkan erre hírre az interneten, talán ad neki némi hitet és reményt a történetünk."
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy habár az amerikai anyukának óriási szerencséje volt, és este valóban javítja a statisztikákat, fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy a terhesség 22. hete előtt született kisbabákat az orvosok általában nem tartják életképesnek. Ez az egyedülálló történet ezzel együtt elképzelhető, hogy változtatni fog a kórházak koraszülöttek újraélesztésével kapcsolatos protokollján.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések