Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tojásallergia tünetei

Szerző: Abádiné dr. Erdei Ildikó

2018. július 31. | Frissítve: 2021. augusztus 14.

Forrás: babaszoba.hu

A második leggyakoribb táplálékallergiát okozó anyag a tojás a csecsemők és kisgyermekek körében. Fontos, hogy aki diagnosztizáltan allergiás a tojásra, annak el kell kerülnie az összes tojást (akár csak rejtve) tartalmazó ételt.

Egyértelműnek tűnhet, mégis fontos hangsúlyozni: a "diagnosztizált tojásallergia" azt jelenti, hogy szakorvos javasolta a tünetek, tüneti/étkezési napló, vizsgálatok és egyéni kikérdezés alapján a szülőnek, hogy gyermeke erre a táplálékallergénre diétázzon. Általában a kicsik 2 éves korukra kinövik, de sajnos van, hogy a diagnózis élethosszig tartó diétát jelent.
Kiütéseknél, ekcémánál is előfordul tojásmentes diéta, ám csak pár hétig - aztán az orvos megbizonyosodik róla, hogy valóban a tojás-e a felelős a tünetek kialakulásáért.
Sajnos manapság rengeteg teszt (ilyen pl. a biorezonancia), áltudományos módszer létezik, amely álpozitív eredményt ad, a szülő így felesleges diétára fogja a gyermeket, aki valójában egyáltalán nem tojásallergiás. A felesleges diéta nem csak anyagi, életmódbeli nehézséget jelenthet a család életében, de a kiesett tápanyagokat is pótolnunk kell - ha nem tesszük, a gyermeknél hiánytünetek léphetnek fel.
Milyen tünetekkel jár a tojásallergia?

Mikor kell bevezetni a tojást?

Hozzátáplálásnál gyakran elhangzott tanács a tojás bevezetése kapcsán, hogy külön vezessük be a fehérjét és a sárgáját. Valójában képtelenség teljesen különválasztani ezt a kettőt, és ezzel teljesen felesleges is bajlódni.
A tojást a nemzetközi szakirodalom szerint az egészséges gyermeknél 1 éves kora előtt szükséges bevezetni, akár már 6 hónapos korban. (Ám ne ez legyen a legelsőként kóstoltatott étele). A tojás rendkívül dús tápanyagokban, igazi superfood, tele minden jóval (teljes értékű fehérje, D-, A-, E-, B-vitamin, folsav, szelén, zsírsavak, stb), kár lenne kihagyni a gyerek étrendjéből.

A tojásallergia tünetei

A teljesség népesség körülbelül 1 százalékánál tapasztalható tojásallergia. A tünetek itt is ugyanazok lehetnek, mint más táplálékallergén esetében (külön-külön, de több együtt is akár):
  • bőrtünet (ekcéma, pír, csalánkiütés, stb.)
  • nehézlégzés, tüsszögés, köhögés
  • szemtünet (könnyezés, viszketés, vörösödés)
  • orrfolyás, viszketés
  • hasmenés, hányás, hasfájás, puffadás
  • nagyon ritkán: anafilaxia
Keresztreakció is előfordul, ami azt jelenti, hogy pl. tojásallergiás embernél a szervezet egy más allergént hasonlónak hisz, mint a tojás, ezért ugyanúgy tünetet mutat rá. Tojás esetében ilyen reakciót okozhat a csirkehús, tyúktoll (ágyneműben). Azonban fontos, hogy ez nem mindig van így, tehát rutinból nem kell a csirkehúst megvonni a tojásallergiás gyermektől, csak ha a szakorvos ezt javasolja.
Létezik egy újfajta diagnosztikai módszer a táplálékallergiás emberek számára. Ez a komponens alapú vizsgálat, mely segítségével kimutatható, hogy a tojás esetében mely komponensre allergiás az illető. Lehet, hogy az a komponens pont hőérzékeny, ami azt jelenti: a gyermek jól átfőzve/sütve ehet tojást. Érdemes ezt a tesztet lefuttatni, hiszen nagyban megkönnyíti a tojásallergiás gyermek életét is.
De bármilyen tünetet is tapasztalunk, a legfontosabb, hogy bízzuk szakemberre gyermekünk egészségét.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések