Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A testmozgástól önmagában nem fogyunk le

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 15. | Frissítve: 2017. augusztus 16.

Forrás: babaszoba.hu

A különböző intenzív edzésprogramokkal fogyózók gyakran tapasztalják, hogy néhány hónap múlva lelassul (vagy visszafordul) a súlycsökkenés. Hogy lehet ez?

A testmozgástól önmagában nem fogyunk le

Maga a testmozgás nem mindig elég a fogyáshoz. A Current Biology szakfolyóirat január 28-i számában közzétett kutatás magyarázatot is ad erre a jelenségre: a szervezetünk alkalmazkodik a nagyobb aktivitási szinthez azért, hogy az emberek még nagyobb mértékű testmozgás esetén se égessenek feltétlenül több kalóriát.
A különböző intenzív edzésprogramokat kezdő fogyókúrázók gyakran tapasztalják azt, hogy néhány hónap múlva lelassul (vagy akár visszafordul) a testsúlycsökkenésük. Széles körű komparatív vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rendkívül aktív életmódot folytató emberek hasonló napi energiafelhasználással rendelkeznek, mint az inkább ülő életmódot folytató emberek.
A City University of New York kutatói Herman Pontzer vezetésével ezt a kérdést vizsgálták meg alaposabban, és ehhez több mint 300 férfi és nő energiafelhasználását és aktivitási szintjét mérték egy hétig. Az összegyűjtött információik alapján kiderült, hogy a testmozgás gyenge, de mérhető hatást gyakorol a napi energiafelhasználásra. A további elemzések azonban azt is kimutatták, hogy ez a minta csupán a testmozgási spektrum alsó felébe tartozó emberek esetében volt igaz.
A mérsékelt aktivitási szinttel rendelkező emberek valamelyest nagyobb, körülbelül 200 kalóriával több napi energiafelhasználással rendelkeztek, mint a leginkább ülő életmódot folytató személyek. Azoknál a személyeknél azonban, akik a mérsékelt aktivitási szint fölött álltak, az energiafelhasználása tekintetében nem tapasztaltak semmilyen hatást a plusz testmozgás következtében.
"A fizikailag legaktívabb emberek ugyanannyi kalóriát használtak fel naponta, mint azok, akik csak mérsékelt fizikai aktivitást végeztek" - mondta Pontzer.
A kutatók az adatok alapján úgy vélik, ideje elvetni azt az elméletet, hogy a több testmozgás mindig több kalória elégetését jelenti. Valószínűleg van a testmozgásnak egy "érzékeny egyensúlya": a túl kevés testmozgás miatt kevésbé leszünk egészségesek, ha viszont túl sokat mozgunk, a szervezetünk jelentős ellensúlyozást végez az alkalmazkodás érdekében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések