Baba

A terhesség negyedik trimesztere – ez történik az anyával

A baba születése után általában elsöprő az öröm a családban, de az első néhány hónap a picivel nagyon kimerítő is lehet az újdonsült szülőknek.
2022. Február 10.
A terhesség negyedik trimesztere - ez történik az anyával (Fotó: Getty Images)

Hiszen az újszülöttnek számos szükséglete van, amiről gondoskodni kell, ezért a szülők úgy érezhetik, mintha soha nem pihennének.

A verywellfamily.com portál szerint ennek hátterében a “negyedik trimeszternek” nevezett jelenség áll. Ennek a lényege az, hogy a baba első három hónapjára úgy tekintenek, mint a terhesség egy újabb trimeszterére, mert az újszülöttek még sok szempontból úgy fejlődik, mint a várandósság idején.

Számos újszülöttkori viselkedés – mint például az állandó hordozás, táplálás, ringatás, megnyugtatás – abból fakad, hogy a babáknak még mindig alkalmazkodniuk kell az élethez, az édesanyjuk méhének otthonos és ismerős környezetén kívül.

Ugyan a negyedik trimeszter számos kihívást tartogathat, de egyben remek lehetőség arra, hogy alakuljon a kötődés a baba és a szülei között.

Amellett, hogy az élete első három hónapjában a baba sokat növekszik, változik és fejlődik – mindezt úgy, hogy közben nagyon sok figyelmet igényel -, az újdonsült, szülésből lábadozó anya is óriási változáson megy keresztül, mind testileg és lelkileg.

Mi történik az édesanyával ebben az időszakban?

A legtöbb figyelem általában arra irányul, hogy mi történik a babával a negyedik trimeszterben, pedig az anyukák is sok tekintetben élnek meg változást. Ez a folyamat nehéz lehet sok édesanya számára, akiknek maguknak is sok szeretetre és törődésre van szükségük, mint a gyermeküknek.

A negyedik trimeszterben az édesanya lábadozik a szülésből, fájdalmakat, görcsöket tapasztalhat, a sebgyógyulás kellemetlenségeivel, és/vagy a szülés utáni, akár több hétig tartó vérzéssel kell megküzdenie. Hetekig, sőt hónapokig is tarthat, amire ismét teljesen jól érzi magát.

A szülés utáni első hetekben komoly hormonális változást lehet tapasztalni, mert az édesanyák szervezete a terhességi hormonok megnövekedett szintjét ismét a normál szint felé tereli. Ez hangulatingadozásokat okozhat, és gyakran a “baby bluesnak” nevezett állapotot. A baby blues esetén jellemzőek a hangulatingadozások, de a tünete lehet az ingerlékenység, a fokozott fáradékonyság vagy a túlzásba vitt aggodalmaskodás is. Előfordulhat az is, hogy az édesanya elhanyagolja magát, mert úgy érzi, hogy nem tud időt szakítani például még az evésre vagy a zuhanyozásra sem.

A baby blues általában a szülést követő 10 napon belül megszűnnek. Ha valaki olyan hangulatingadozásokat tapasztal, amelyek ezt követően is fennállnak, vagy amelyek megnehezítik a mindennapokat, a normál működést, érdemes az orvosához, szakemberhez fordulnia, mert előfordulhat, hogy valamilyen gyakori, kezelhető szülés utáni hangulatzavarral küzd, például szülés utáni depresszióval vagy szülés utáni szorongással.

Ha az édesanya szoptat, tapasztalhatja a mellei túltelítődését, érzékeny, kisebesedett mellbimbókat, vagy éppen az éjszaka közepén jelentkező szivárgást. Ha bármilyen nehézséget, fájdalmat, problémát tapasztal az anya, javasolt szoptatási tanácsadó segítségét kérni.

Ahogy a whattoexpect.com portál is írja, előfordulhat, hogy a dolgok nem pontosan olyanok ebben az időszakban az édesanya számára, mint azt korábban elképzelte, és akár az anyaság előtti élete egyes dolgai is hiányozhatnak. De nem szabad elfelejteni, hogy mindezek az érzések teljesen normálisak és helyénvalók, és nincs egyedül azzal, amit érez. Ezek a napok sem tartanak örökké, és a portál javasol néhány stratégiát is, amik segíthetnek megküzdeni a negyedik trimeszter kihívásaival.

  • Ne érezd úgy, hogy mindennel magadnak kell megküzdened, és engedd, hogy a párod, és/vagy közeli barátaid, családtagjaid is részt vegyenek a baba gondozásában, a teendők ellátásában. Ha valaki látogatóba érkezik, kérj bátran segítséget, például hogy hozzanak ételt, segítsenek a mosásban, a mosogatógép kiürítésében, vagy csak vigyázzanak a babára, amíg te gyorsan lezuhanyozol.
  • Az intenzív hangulatingadozások, a sírós időszak, a baby blues teljesen normális állapot szülés után. Az alváshiánnyal együtt ez komoly érzelmi kihívást jelenthet. Ne hibáztasd magad amiatt, hogy így érzel, vagy mert attól tartasz, hogy nem teszel eleget. Ha sikerült egy kicsit pihenned, valamit enned, és gondoskodni a babáról, már minden fontos teendőt kipipáltál. A krónikus szomorúság, lehangoltság, vagy a túlzott szorongás azonban a szülés utáni depresszió vagy a szülés utáni szorongás jelei is lehetnek. Ez nem azt jelenti, hogy bármit is rosszul tettél, ezek a problémák soha senkinek sem a hibái. De kezelhetők, ezért fordulj segítségért az orvosodhoz, egy szakemberhez.
  • Próbálj meg magadról is gondoskodni, hiszen ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy erősnek és energikusnak érezd magad, hogy hamarabb felépülj. Próbálj egészséges ételeket enni, például gyümölcsöket, zöldségeket, sovány fehérjéket és teljes kiőrlésű gabonákat, és korlátozd a cukros ételek fogyasztását. Igyál sok vizet, és menj ki egy kicsit a szabadba, még ha csak annyira is, hogy sétálsz egyet a babával a környéken. Amikor a baba is alszik, te is próbálj meg aludni egy kicsit.
  • Ne hagyd ki a szülés utáni vizsgálatokat sem, hiszen ezek alkalmat adnak arra, hogy beszélj a fizikai problémáidról, aggodalmaidról, és akár az érzelmi kihívásokról is.

Források: verywellfamily.comwhattoexpect.com