Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A télen született kisfiúk között több a balkezes

Szerző: Babaszoba.hu

2014. július 21. | Frissítve: 2015. október 6.

Forrás: Medipress

A Bécsi Egyetem pszichológusai kimutatták, hogy az októbertől februárig született fiú csecsemőknél nagyobb a balkezesség esélye. Feltételezésük szerint hormonális okok állhatnak az összefüggés hátterében.

A szakértők 13 ezer felnőttet vontak be a vizsgálatba, akik közül a nők 7,5 százaléka, illetve a férfiak 8,8 százaléka volt balkezes. Világossá vált azonban, hogy havi átlagban tekintve a balkezesek csupán 8,2 százaléka látta meg február és október között a napvilágot. Novembertől januárig azonban ez az arány 10,5 százalékra növekedett.
A Cortex című szakfolyóiratban megjelent eredményeket hormonális okokkal támasztották alá a tudósok, akik úgy vélik: a méhben történő tesztoszteron-kitettség szintje befolyásolja a balkezesség esélyét. A napfény növeli a tesztoszteronszintet, márpedig a télen született gyerekek tavasszal és nyáron vannak embrionális fázisban, ennélfogva több férfihormon éri a szervezetüket.

A télen született kisfiúk között több a balkezes

"A novembertől januárig tartó viszonylagos sötétség valószínűleg nem áll közvetlen összefüggésben a balkezességgel. Úgy gondoljuk, hogy a májustól júliusig tartó világosabb időszak a jelenség oka" - fogalmazott a kutatást vezető Ulrich Tran. A kapcsolat a férfiaknál magyarázható ekképpen, a nőknél nem, mivel a születés előtti időszakban előbbiek agya sokkal több tesztoszteronnak van kitéve.

A két neurológusról elnevezett Geschwind-Galaburda hipotézis szerint a tesztoszteron késlelteti a bal agyfélteke fejlődését az embrionális fejlődés során - márpedig a jobbkezeseknél ez a félteke a dominánsabb.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések