Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tejfogak előbújásának sorrendje

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 17. | Frissítve: 2021. október 28.

Forrás: babaszoba.hu

Már magzati korban mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontban. A tejfogak előbújásának bár létezik tankönyvi menete, mégis nagy egyéni eltéréseket mutathat.

A tejfogak előbújásának sorrendje (fotó: Getty Images)
A megszületést követő második-harmadik hónapban már jelentkezhetnek a fogzás tünetei, de nem törvényszerű, hogy minden babánál megjelennek ezek a jelek. A tipikusnak mondható fogzási tünetek: a fokozott nyálképződés, nyűgösség, étvágytalanság, alvási nehézségek, kipirult arc, sírósság illetve az, hogy a baba mindent a szájába akar venni. Vannak olyan kisbabák is, akiknél észrevétlenül törnek elő a tejfogak vagy némelyek minden különösebb tünet nélkül bújnak ki, míg bizonyos fogak előtörését konkrét tünetek előzik meg. Nagy egyéni eltérés mutatkozik abban, hogy a babát mennyire viseli meg a fogzás.

A tejfogak előbújásának általános sorrendje

Mielőtt rátérünk a tejfogak előbújásának sorrendjére fontos felhívni arra a figyelmet, hogy bár létezik tankönyvi időrend és sorrend, nagy egyéni eltérések mutatkoznak a babák között, ami teljesen rendben van és nem kell miatta aggódni. Az alábbi sorrend a hagyományos, átlagos tejfog előtörést mutatja.
Az első fog kibújása a baba hat hónapos korában várható és általában nagyon gyorsan követi az elsőt a második tejfog is: ezek a két alsó középső metszőfogak, általában tehát 6-10 hónapos kor körül (jól látható, hogy meglehetősen tág az időintervallum).
A két felső középső metszőfog a baba 8-12 hónapos kora között várható. Ugyanebben az időszakban, 9-13 hónapos kor között a két felső oldalsó metszőfog is kibújik.
A baba 10-16 hónapos korában bújnak ki az alsó oldalsó metszőfogak, 13-19 hónaposan az első őrlőfogak is megjelennek alul és fölül is.
A négy szemfog 16-22 hónapos korban tör elő. Végül 25-33 hónapos kor környékén a második őrlőfogak is kibújnak. Ezzel mind a 20 tejfog kibújt, a folyamat tehát hosszú, egészen 3 éves korig is eltarthat.
Már az első fog megjelenésétől gondoskodjunk a fogápolásról, eleinte még nem szükséges fogkrémet használni, elég ha tiszta vízzel, esetleg babafogkefét használva áttöröljük a fogakat. A fogak ápolásánál fontos a megelőzés: kerülni érdemes a cukros italokat és édességet. Érdemes már az első életévben - természetesen, ha már kibújt a fogacska - felkeresni a fogorvost.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések