Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A te gyereked elérte már a kritikus magasságot?

Szerző: Fodor Marcsi

2011. november 28. | Frissítve: 2015. december 15.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor a baba először két lábra áll, még nincs igazán veszélyben - lejjebb van a feje, mint a kilincs az ajtón, ami kiverheti a szemét. Ám amint eléri a 86 centis magasságot, új korszak kezdődik az életetekben. Sokkal veszélyesebb.

Hosszú folyamat végén tanulja csak meg a gyerek, hogyan kell látnia a világot, és sajnos csakis a saját kárán. Lassan ugyan majd rájön, hogy ami először csak egy csíknak tűnik, az valójában a vasasztal szegélye, aminek nem okos dolog nekirohanni. Vagy hogy a szeme ugyan lejjebb van, mint pad alja - de a feje búbját is hozzá kell még számítani, amikor alárohan, különben erőteljesen lehorzsolja a nagy sietségben.

Ne legyenek illúzióid: a lekerekített sarokvédők csak ideig-óráig segítenek. A legnagyobb hátrányuk, hogy nem lehet az egész világra felszerelni őket. Bár vannak, akik ilyenkor legszívesebben bukósisakot tennének a gyerek fejére, tapasztalatból mondom: nem érdemes. Állati meleg van alatta, és biztos, hogy akkor esik nagyot a gyerek és töri be a fejét, amint leveszi az ember. Örökké meg úgyse lehet rajta. Sajnos ezt a szem-fej koordináció dolgot mindenkinek a saját kárán kell megtanulnia.

Amint a kicsik elérik a 86 centiméteres magasságot, új korszak kezdődik az életetekben, egy sokkal veszélyesebb!

Szinte lehetetlen megelőzni!

Persze ha a szülő figyel, akkor egy csomó bajt meg lehet előzni - az csak a gond, hogy idő kell a szülőnek is, míg megtanulja, hogy a gyerek azt se látja, ami a szeme előtt van. És hogy a veszély nagyon gyorsan jön. Pontosabban a veszély egy helyben van - de a gyerek! Na, az elképesztő gyorsan tud szaladni. Pláne, ha már motorja is van!

Az én középső lányom ugyanis kismotorral varázsolt öklömnyi lila púpot a két szeme közé. Egyszerűen nem látta, hogy a betonból öntött pingpongasztal éle ott van a szeme előtt. Én épp azon ültem. Ő meg jött felém. Mit jött, száguldott. De gondoltam, majd csak megáll, hiszen látja, hogy az egy asztal. Tévedtem. Nem látta. Teljes erőből csapódott bele a pingpongasztal élébe. (Naná, hogy a sarkába!)

Egy végtelen pillanatig csak feküdt a motoron, majd az továbbgurult, ő meg leesett a hátára. A csattanás elképesztő erejű volt. Biztos voltam abban, hogy betört a feje. Agyrázkódás, agysérülés - ilyen szavak jártak a fejemben. De szerencsénk volt. Még csak a bőre se szakadt fel. Tyúktojásnyi lila púpja nőtt, és ezt egy teljes hónapig néztük. De semmi komolyabb baj nem esett. Ő megtanulta, hogy a kismotorral sem kell eszetlenül száguldani, én meg azt, hogy a gyerekek sokkal kevesebbet észlelnek a veszélyforrásokból, mint én.

És persze azt is, hogy ilyen esetekben jó, ha azonnal ott van velünk a homeopátiás segítség:

 • mindenféle zúzódásra: hegyi százszorszép (Arnica montana)

 • ha belilult a seb: mocsári molyűző (Ledum pallustre)

 • ha erősen megduzzad a sérülés helye: varázsdió (Hamamelis virigiana)

 • ha vérzik a horzsolás: körömvirág (Calendula officinalis)

 • szájat ért sérüléseknél: orbáncfű (Hypericum perforatum)

 • ha csont is tört: fekete nadálytő (Symphytum)


 • Hasznos cikkek a témában:
 • Leselkedő veszélyek
 • Tanulj, hogy megmenthesd!
 • Vigyázz a gyerekre!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Hasznos tudnivalók az érzékeny bababőr ápolásáról (X)

  Az újszülött kisbabáknak egy teljesen új környezethez kell alkalmazkodniuk a születést követően. Az első hónapokban bőrük még sokkal intenzívebben reagál a külső ingerekre, mint a felnőtteké.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések