Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A te babád keresztneve illik a vezetéknevéhez? Ellenőrizd!

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 5.

Forrás: babaszoba.hu

Önmagában egy keresztnév sem jó, csak ha passzol a vezetéknévhez.

Sok nő már kislánykorában kitalálja, mi lesz a neve a gyermekének. Igen, olyankor, amikor még azt sem tudja, mi lesz a kicsi vezetékneve. Sokan később is elkövetik ezt a hibát: lelkesen válogatnak a keresztnevek között, de elfelejtik "összepróbálni" azt a vezetéknévvel. Pedig a kettő igen sokszor együtt fog elhangzani, és nem mindegy, mennyire könnyen lehet kimondani, és frappáns, dallamos vagy nehézkes. Nem utolsósorban: milyen hamar lehet leírni.
Három fontos szabály van, ha összeillő neveket szeretnénk. (Nyilván nem szentírás, csak néhány szempont, amit érdemes mérlegelni.)
1.      A vegyes hangrendű név dallamosabb.
2.      Hosszú vezetéknévhez rövid keresztnevet válassz, és viszont!
3.      Ha a vezetéknév mássalhangzóra végződik, akkor érdemes magánhagzóval kezdődő keresztnevet választani, és fordítva.
Lássunk néhány példát!
A hangrend megállapításánál a magánhangzókat kell figyelembe venni. Mély hangrendűek azok a nevek, amikben csak mély magánhangzók találhatók, például: Ada, András, Barna, Dóra, Gyula, Jutka, Kata, Kolos, magas hangrendűek pedig a magas magánhangzósok: Bence, Benedek, Cili, Csenge, Enikő, Erik, Gergely. Persze vannak vegyes tulajdonneveink is, úgy, mint: Adrián, Andrej, Ábris, Betta, Brigitta, Emma, Herkules.
Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ha a vezetéknév magas hangrendű (például: Mikes, Merész, Pintér, Wirth, Szente), akkor a keresztnév is az legyen, és ha mély hangrendű (például: Tóth, Szántó, Aba, Móra, Asztalos), akkor a keresztnév is ehhez alkalmazkodjon. Ám nyelvészek szerint szebb az összhatás, ha vegyes a név. Úgyhogy a jó megoldások ezek: Mikes Dóra, Szente Jutka, Tóth Bence, Szántó Enikő.
Ami a név hosszát illeti, ha nem akarjuk megnehezíteni a gyerekünk életét, akkor legfeljebb hat szótag legyen a vezeték- és keresztnév együtt, de az öt vagy négy még jobb lehet. Az ezeknél hosszabb vagy rövidebb ritka, igaz, az ilyet viselő ember meg különlegesnek érezheti magát.
Tegyük fel, hogy a vezetéknév Mátyásfalvi. Íme, néhány kevésbé szerencsés választás:
 • Eleonóra, Annamária, Hannaróza
 • Adorján, Immánuel, Kadosa
Ezeknél jobb választás:
 • Csenge, Flóra, Dalma
 • Pál, Bence, Tas
Ha viszont a keresztnév rövid, például: Tóth, akkor nem az igaziak:
 • Vajk, Teó, Ede
 • Lia, Zoé, Joli
Eggyel jobb verziók:
 • Abigél
 • Imola
 • Karina
 • Balázs
 • Csongor
 • Ruben
Ami a mássalhangzók és magánhangzók váltakozását illeti, szintén ízlés kérdése. A mássalhangzók torlódása egyébként kevésbé zavaró, ám ha a magánhangók találkoznak, nehezebb a kiejtés, mint ha a magánhangzóra végződő vezetéknév után egy mássalhangzóval kezdődő keresztnév következne. Nézzük csak!
Agócs Csongor, Agócs Sándor, Agócs Balázs... ezeknél könnyebb kiejteni: Agócs Ede, Agócs Iza, Agócs Ella. Igaz, hogy itt arra is vigyázni kell, hogy a két betű ne folyjon össze...
Kéki Jutka vagy Kéki Hanna jobb, mint Kéki Imola vagy Kéki Annabella - még ha árnyalatokról van is szó. A lényeg: mindig ejtsük ki hangosan a párosítást!
ITT találtok jó sok verziót!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések