Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A tánc öröme és fejlesztő hatása

Szerző: Biczó Gabriella

2020. május 8.

Forrás: babaszoba.hu

A tánc nem csak a felnőttek kiváltsága, mégis csak ritkán beszélünk arról, hogy a kisgyermekek fejlődésére számos pozitív hatást gyakorol. A fejlesztő hatáson túl, a tánc örömet is jelent minden résztvevőnek.

A tánc öröme és fejlesztő hatása (fotó: Getty Images)
Amikor mozgásról beszélünk, ritkán jut eszünkbe, hogy egy kisgyermekkel táncolhatunk is. Pedig, ahogy az éneklés, úgy a tánc is ősi, természetes része az életünknek. A tradicionális afrikai és ázsiai társadalmakra mai napig is jellemzőek a csecsemőkkel folytatott csoportos interakciók, amikor a csoport tagjai játékos, ritmikus tánc kíséretében adják át egymásnak a kisbabákat. Ezekben a kapcsolódásokban a babákat ringatják, felemelik, miközben szemkontaktust tartanak velük. Az egymáshoz való kapcsolódás, testközelség fontos szerepet játszik ezekben a társadalmakban.
Ezzel szemben a nyugati kultúrák nagyobb hangsúlyt fektetnek a minél koraibb önállóságra, a lehető leggyorsabban elsajátítható önszabályozásra. Pedig a tánc, a nyugati kultúrák gyermekei számára is ugyanazzal a jelentőséggel bírnak.
Ha a kisgyermekek zenét hallanak, akkor szinte kivétel nélkül mozogni kezdenek, rugóznak, kalimpálnak, pörögnek, rázzák a kezüket. És mosolyognak. A tánc ugyanis ellazít, elsimítja a gondokat, jókedvre deríti az éppen hisztis gyermeket, oldja a stresszt, egy másik világba repít. A tánc emellett kötetlen, szabad mozgás, nincsenek szabályok, csak a ritmus és a dallam irányítja a tevékenységet. Ebben a szabad és örömteli tevékenységben ugyanakkor rengeteg dolog történik, ami fejleszti a babát.
A ritmusos, játékos mozgás a kisgyermek alapvető szükségletei közé tartozik. Táncolás során a gyerekeknek az egyensúlyra és stabil testtartásra van szükségük, így ezekre a területekre mindenképpen jótékony hatással bír. A tánc fejleszti a motoros-, koordinációs- és koncentrációs készségeket, erősíti az izomtónust. Ami igazán különlegessé teszi a táncot, hogy megtanítja a benne résztvevőket az érzelmi tudatosságra, az együttműködésre, sőt megtanítja a kisgyermeket a szándékosság megértésére. A tánc, mint mozgásélmény tehát elősegítheti mind a motoros, mind a szocio-kognitív képességek fejlődését.
A különféle területek fejlesztő hatása mellett legalább ennyire fontos, hogy a tánc: örömforrás. Amikor egy kisgyermek hagyja, hogy a zene, a ritmus magával ragadja és mozogni, táncolni kezd, akkor oldódik a stressz, a szorongás. A tánc segíti a kötődés kialakulását és elmélyülését, a bizalom kiépítését a szülő és gyermeke között. A tánc közben tapasztalható stresszoldó hatás nemcsak a gyermeknél, hanem a felnőttnél, a szülőnél is jelentkezik. Táncolni egyébként is bármilyen életkorú gyermekkel lehet, sőt érdemes: az egészen piciknél a ringatás, felemelés, hordozva táncolás jöhet szóba, később már ezeket a mozgásokat kiegészíti az, hogy a kisgyermek két lábon stabilan áll, így párban is tudunk vele táncolni.
Bármilyen életkorú gyermekről is beszéljünk, a táncolásban egy dolog biztosan megegyezik: egymáshoz kapcsolódik közben szülő és gyerek. A közös érintések, a nevetések, a szemkontaktus és az éneklés elősegíti a kisgyermekben azt a vágyat, hogy másokkal, a környezetével is kölcsönhatásba lépjen. Megmutatja számára, hogy bizalma lehet a világban, hogy másokkal együtt lenni, összekapcsolódni jó és érdekes. Ez az oldott és bizalommal teli érzés pedig magabiztosabbá teszi őket az önkifejezésükben is.
Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!

Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év
Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű
Pampers pelenka
Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka
Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig - 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)
Játékszabályzat

CSATLAKOZOK


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák