Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülővé válás változtat rajta, mennyire bízol az emberekben

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 17.

Forrás: babaszoba.hu

A szülővé válás az egyik legnagyobb változást kiváltó életesemény. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy a szülővé válás hatására jobban vagy kevésbé bízunk-e másokban.

A szülővé válás változtat rajta, mennyire bízol az emberekben (fotó: Getty Images)
Egy hamarosan megjelenő, Dr. Olga Stavrova által vezetett tanulmányban a szülőség bizalomra gyakorolt hatását vizsgálták. A szülővé válás az egyik legnagyobb változást okozó életesemény. Arról azonban nem sokat tudtunk eddig, hogy a szülőség hogyan változtatja meg az emberek szociális világról alkotott képét és interakcióit. Ebben az új tanulmányban azt vizsgálták, hogy a szülővé válás hatására jobban vagy kevésbé bízunk-e másokban.

Szülőség és bizalom

Hogyan befolyásolja a szülővé válás a más emberekbe vetett bizalmat? Korábbi kutatások két egymásnak ellentmondó előrejelzést támasztottak alá. Az egyik előrejelzés szerint a szülővé válás éberebbé tesz, és így kevésbé bízunk meg másokban. Ez az előrejelzés azon az elképzelésen alapszik, hogy a szülővé válás együtt jár azzal, hogy megvédjük saját magunkat és családunkat a külvilágtól, beleértve más embereket is. Van néhány korábbi bizonyíték (főleg laboratóriumi kísérletek), amelyek alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szülők általában kevésbé hajlandóak kockázatot vállalni. Másfelől más kutatások arra találtak bizonyítékot, hogy a szülőség általánosságban gondoskodóbbá teszi az embereket, és ennek olyan hosszú távú pozitív hatásai is vannak, amelyek befolyásolják a társas kapcsolatokat: növeli a bizalmat mások iránt.
E két egymásnak ellentmondó elképzelés összehasonlítása érdekében most megvizsgálták, hogy a szülői létbe való átmenet hogyan befolyásolta a bizalmat. A kutatás hollandiai felnőtteket vizsgált.
Azt nézték meg a kutatók, hogyan változott a szülők bizalmi szintje a szülői létbe való átmenetet (az első gyermek születését) megelőző és az azt követő első néhány évben. Összehasonlították az első gyermekes szülőket olyan kontroll csoporttal, akik gyermektelenek voltak, de a két csoport sok jellemzőben hasonlóak voltak, pl. életkor, párkapcsolati státusz és a jövedelem vonatkozásában.
A tanulmány fő megállapítása az, hogy a szülők fokozatosan, nem egyik pillanatról a másikra, egyre nagyobb bizalommal viseltettek mások iránt. Vitatható, hogy a szülőségnek ezek a hatásai azért alakulnak-e ki az idő múlásával, mert a szülők egyre több pozitív szociális tapasztalatot halmoznak fel - akár a gyermekeikkel, akár a világgal általában -, amelyek megerősítik azt az elképzelést, hogy az emberek általában jóindulatúak.
Azt is tesztelték, hogy a bizalom hatására nagyobb valószínűséggel lesz-e valaki szülő. Vitatható, hogy azok az emberek, akik cinikusak a világgal kapcsolatban, kevésbé valószínű, hogy új életet hoznak bele. A túlélési elemzésnek nevezett technikát használták annak tesztelésére, hogy a bizalom előre jelzi-e a gyermekvállalás valószínűségét (ebben az esetben a "túlélés" azt jelenti, hogy gyermek nélkül maradunk). Nem találtak összefüggést a bizalom és a gyermekvállalás között, bár azt találták, hogy az idősebb és a partnerrel rendelkező résztvevők kisebb valószínűséggel maradtak gyermektelenek.
A tanulmány fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy más jelentős életesemények hogyan befolyásolják a bizalmat. E szerint a házasság, a válás vagy éppen egy házállat hosszú távon változtathatják meg a bizalmat mások felé.
(Cikk forrása: psychologytoday.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések