Baba

A szülés utáni fájdalom összefügg a szülés utáni depresszióval

Az, hogy az anya milyen eséllyel szenved majd szülés utáni depressziótól, minden valószínűség szerint összefüggésbe hozható azzal, hogy mennyi ideig küzd fájdalmakkal a szülést követően - derül ki egy friss kutatásból.
2016. Szeptember 06.

A kutatási eredmény egy hongkongi aneszteziológus konferencián került bemutatásra.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzási Központ (CDC) szerint nyolcból egy nő küzd napjainkban szülés utáni depresszióval. Ilyenkor a friss anya sokat sír, nem szívesen találkozik a szeretteivel, állandóan aggódik és minden apróság miatt bűntudata van, és folyton attól retteg, hogy árt a babának, esetleg nem tudja megfelelően ellátni.

A problémával összefüggésbe hozható a tény, hogy ilyenkor a hormonszint jelentősen megváltozik, de persze sokan a gyermekvállalással is összefüggésbe hozható anyagi problémákkal küzdenek, azonkívül a családban korábban előforduló depresszió szintén súlyosbítja a tüneteket.

A kutatást vezető Wei DU, a szingapúri Duke-NUS Orvosi Egyetem hallgatója és kollégái 200 egészséges nőt vizsgáltak, akik első szülésük során epidurális érzéstelenítést kaptak. Hat-nyolc héttel a szülés után a nők beszámoltak arról egy telefonos kérdőív segítségével, hogy milyen szinten és mennyi ideig tapasztaltak fájdalmat.

A kutatás eredményei most arra engednek következtetni, hogy a gyerekszülés utáni fájdalmak nagy mértékben meghatározzák, kialakul-e később depresszió. Azok a nők ugyanis, akik a szülést követő négy hétben még fájdalmakkal küzdenek, nagyobb eséllyel néznek szembe a szülés utáni depresszióval.

Forrás: Medipress