Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülés utáni depresszió tünetei az apáknál

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2017. november 19. | Frissítve: 2021. november 16.

Forrás: babaszoba.hu

A szülés utáni depresszió az apáknál is jelentkezhet, sőt kutatások szerint a férfiak egytizede szenved depressziótól a gyermeke megszületését követően. A férfiaknál jellegzetes tüneteket tapasztalhatunk.

Az apák is lehetnek depressziósak szülés után

Szülés utáni depresszió nem csak a nőket jellemzi, hanem a férfiaknál is előfordulhat. Már a terhesség alatt is elkezdődhet a depresszió, aminek fő oka a párkapcsolat megváltozásában keresendő. Sok férfi nem tud vagy nem tud jól bekapcsolódni a terhesség folyamatába, úgy érezheti, hogy kimarad valamiből. Kommunikáció problémák, vagy a szexuális élet megváltozása is jellemző mind a terhesség alatti időszakra, mind a szülést követő periódusra.
Hasonlóan mint a nők, a férfiak is megtapasztalják az alváshiányt, a stresszt és a megnövekedett felelősséget, ha pedig az anyát szülés utáni depresszió sújtja, akkor párja is nagyobb eséllyel lesz depressziós.
A szülés utáni időszak több terhet ró mindkét félre, de a felelősség más területeken jelentkezik: míg jellemzően a nő marad otthon a babával, ő gondozza, ismeri meg hamarabb, látja el az otthoni teendők jelentős részét, addig a férfi az anyagi háttérért felel. Amikor a család együtt van, akkor a férfi egy olyan térbe lép be, amibe kevés tapasztalata van: ilyenkor sok nő kritikával illeti a friss apa babával kapcsolatos teendői, nem jól pelenkáz, nem jól altat, stb. A nem megfelelő kommunikáció rombolja az önbizalmat, sértődéseket, haragot okozhat. Ez pedig nem csak depresszióhoz vezethet, hanem kedvezőtlen irányba befolyásolhatja a babával való kapcsolatot is.
Az apák szülés utáni depressziójának oka lehet az is, hogy a férfiak kevésbé vonódnak be a felkészülésbe, és az apaságot egy olyan életeseménynek élik meg csupán, ami egyszer és mindenkorra mindent megváltoztat, amit nem lehet visszacsinálni. Ez természetesen így is van, de ha van idő a felkészülésre, akkor nem egy hirtelen jelentkező 'észlelés" lesz, hanem egy természetesen folyamat része.
Az apák szülés utáni depressziójára jellemző tünetek a fáradtság, kialvatlanság, zaklatottság, a bűntudat és az alkalmatlanság érzése. Általában úgy tartják, hogy míg a depressziós nők szomorúak, addig a depressziós férfiak dühösek. Közhely, hogy a férfiak arra vannak szocializálódva, hogy ne beszéljenek az érzelmeikről, a szülést követő időszakban ez az attitűd csak nehezíti és súlyosbítja a helyzetet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések