Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülés utáni depresszió tünetei

Szerző: Babaszoba.hu

2017. május 24. | Frissítve: 2021. május 28.

Forrás: babaszoba.hu

Szülés utáni depresszióban egyes becslések szerint a nők mintegy 10-20 százaléka szenved. Jól meghatározható tünetei vannak, és mindenképpen megoldásra szorul.

A szülés utáni depresszió tünetei

A szülés utáni depresszió nem azonos a baby blues-zal, utóbbit szülés utáni lehangoltságnak vagy szomorúságnak lehetne fordítani és közvetlenül a szülés utáni napokban jelentkezik. A szülés utáni depresszió elnevezése igen csalóka, mert nem feltétlenül azonnal vagy rövid idővel a szülés után, hanem hónapokkal később is jelentkezhet.
A szülés utáni depresszió kiváltó okai között számos tényező állhat. Ilyen a korábbi depresszió, a terhesség alatti depresszió, a nem kívánt terhesség, a rossz párkapcsolat, a nem támogató környezet, a terhesség alatti túlzott szorongás, az alacsony önértékelés, a félelem az anyaságtól. Nem utolsó sorban a szülés körüli történések, sérülések (fizikai és lelki egyaránt), a szülés traumája vagy éppen a szülés körülményei is mind hatnak a depresszió kialakulására.
A szülés utáni depresszió kialakulásában egészen biztosan szerepe van annak is, hogy milyen társadalmi környezet veszi körül az anyákat. A nyugati társadalmakban jellemző a teljesítményorientáltság, ami a nők anyai szerepével kapcsolatban is elvárásokat támaszt: legyél boldog, ez életed legszebb időszaka, ne csak a babával, hanem magaddal is törődj (azaz ne hanyagold el magad és a párodat), stb. Miközben az anyák egész nap egyedül, mindenféle valódi támogatás és megerősítés nélkül, magányosan és szeparáltan vannak a csecsemőjükkel.
A szülés utáni depresszió tünetei sokfélék lehetnek:
- értéktelenség érzése
- bűntudat, szégyen érzése
- az anyai szereppel kapcsolatos szorongás, félelem, túlzott félelem attól, hogy a babával valami rossz dolog történik
- kiüresedettség érzés,
- örömtelenség, érdektelenség
- túlzott ingerlékenység és fáradékonyság
- alvászavarok
- koncentrációs és memória zavarok
- szorongás
- a baba iránti érdektelenség
- a gondolkodás beszűkülése
- kilátástalanság, illetve kiszolgáltatottság érzés
A depresszió nem csak az anya állapotát, hanem a baba fejlődését is befolyásolja. Fokozott stresszártalmat jelent a csecsemőre is. A korai anya-gyermek kapcsolatot alapjaiban határozza meg, ha az anya depresszióban szenved. Mivel a baba a kezdeti időkben az anyja által határozza meg a világot és végső soron benne magát, így egy szorongó, bizonytalan, nehezen elérhető anya társaságában fejlődési és kötődési zavarok alakulhatnak ki. Kutatások szerint a depressziós anyák gyermekeinél jelentős esélye van annak, hogy még 20 éves koruk előtt maguk is depressziósak lesznek (Constance L. Hammen és munkatársai, 1990.).
A szülés utáni depresszió egyik lehetséges kezelési módja a pszichológiai tanácsadás, illetve a pszichoterápia. Ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon vagy a környezetedben máson, akkor kérj segítséget (ez lehet a háziorvos, a védőnő, a szoptatási tanácsadó vagy bárki, akiben megbízol).
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések