Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülés utáni depresszió kihat a gyerek viselkedésére

2017. augusztus 1. | Frissítve: 2017. augusztus 2.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben megjelent kutatásból kiderült, hogy a szülés utáni depressziótól szenvedő édesanyák gyermeke nagy valószínűséggel nehezen kezelhető lesz.

A szülés utáni depresszió kihat a gyerek viselkedésére

Mindez a mentális betegségből fakadó gyermek felé való érzéketlenséggel, közömbösséggel hozható összefüggésbe. Azok a depresszióval küzdő anyák, akik válaszolnak gyermekeik szükségleteire, megtanítják őket a negatív érzelmek szabályozására is.
"A szülés utáni depresszió egyedül a gyermek maradandó nehéz természetével mutatott összefüggést. Az eredmény megerősíti a család támogatásának fontosságát a szülés utáni időszakban" - magyarázta a kutatás vezető szerzője, Dr. Stephanie Parade, a Brown University munkatársa.
Az egyetem kutatói 147 család életét tanulmányozták, ahol 30 hónapnál fiatalabb gyermek is a család része volt. A kicsi temperamentumát 8, 15 és 30 hónapos korában értékelték. Emellett interjúk segítségével határozták meg, hogy az édesanyák szenvednek-e szülés utáni depressziótól. A családok működését is vizsgálták a kutatók, illetve az édesanya érzékenységét a családtagok felé.
Az eredmények szerint a gyermekük felé közömbösséget mutató depressziós anyák utódai között gyakoribb a hevesebb temperamentumú. A kutatók szerint azok a depresszióval küzdő édesanyák, akik reagálnak gyermekeik szükségleteire, megtanítják őket a negatív érzelmek szabályozására is, így kevésbé nehéz természetű gyerekekké válnak. Emellett a hatékony családon belüli kommunikáció is segíti az utódok természetének kialakulását.
Az eredményeket a Child Development című kiadványban közölték.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések