Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szülés után így segíthet a koffein a fájdalmakon

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 10. | Frissítve: 2021. december 10.

Forrás: MedicalOnline

A koffein fájdalomcsillapítókkal együtt alkalmazva fokozza a hatást: migrénnél, műtétet követő vagy a szülés utáni fájdalomnál is.

A szülés után így segíthet a koffein a fájdalmakon (fotó: iStock)
Már nálunk is kapható olyan fájdalomcsillapító tabletta, amely koffeint is tartalmaz, a szakirodalom szerint acetilszalicilsavval, ibuprofénnel, illetve paracetamollal kombinálva a koffein kedvező befolyásolja a fájdalomcsillapítást.
A koffeinről köztudott, hogy fokozza a vizeletválasztást, javítja a szervek vérellátását, növeli a szívfrekvenciát, de mindemelett bizonyos fájdalomcsillapítókkal kombinálva növeli azok hatékonyságát. Nem csupán állatkísérletek, hanem humán hatásai is igazoltak: biztonságos alternatívát jelentenek a különféle eredetű fájdalmak kezelésére. A tenziós fejfájás és a migrén vonatkozásában a kombinációs kezeléseknél (acetilszalicilsav+koffein) a koffein akár 40%-kal is képes megnövelni az acetilszalicilsav hatásosságát - írja a medicalonline.hu.
A Magyarországon forgalomban lévő, 16 év feletti betegeknek adható gyógyszerkészítmény tablettánként 500 mg acetilszalicilsav mellett 50 mg koffeint tartalmaz. Az összehasonlítás kedvéért: egy csésze fekete- vagy zöldtea 30−80 mg koffeint tartalmaz; míg egy presszókávé 80−120 mg koffeint.
A kombinációs gyógyszerekben lévő koffeindózis nem okoz függőséget. Néhány betegcsoportnál nem árt azonban az odafigyelés: a szívritmuszavaros, a májcirrózisos, a pajzsmirigy-túlműködéses betegeknél, illetve a szorongásos szindrómával küzdőknél csak maximum napi 100 mg koffeinbevitel megengedhető, orvosi felügyelet mellett.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések