Baba

A szülés és a táplálás módja is befolyásolja a baba bélflóráját

A hüvelyi szülés és a szoptatás egyaránt jótékonyan befolyásolja az újszülött bélflóráját.
2016. Március 11.

A JAMA Pediatrics című lapban közzétett vizsgálat során Anne Gatewood Hoen és dr. Juliette Madan, a libanoni Dartmouth College Geisel Orvosi Iskolájának szakemberei több mint száz hathetes újszülöttet kísértek figyelemmel, akiknek feltérképezték születésük módját, illetve táplálásukat, és megállapították, hogy mind a hüvelyi úton született, mind az anyatejjel táplált babák bélflórájuk más összetételűek voltak, mint azoké, akik császármetszéssel jöttek világra, illetve akiket tápszerrel etettek.

A kutatók megjegyezték, hogy a császármetszés megnövelte az elhízás, az asztma, a cöliákia és az egyes típusú cukorbetegség kockázatát, míg a szoptatás ugyanezen kockázatok mértékét csökkentette. A vizsgálatban résztvevő újszülöttek nagyjából kétharmada született hüvelyi úton, és szintén ennyi volt azok száma, akiket életük első hat hetében kizárólag szoptattak.

26 csecsemő az anyatej mellett tápszert is kapott, hatot viszont csak tápszerrel tápláltak. A kutatásból kiderült, hogy azoknak a bélflórája, akik anyatejet és tápszert is kaptak, hathetes korukra nem mutatott különbséget azokhoz képest, akik kizárólag tápszeren éltek.

S hogy miért jó a gyerek számára, ha természetesen úton születik? Azért, mert a hüvelyen áthaladva találkozhat először olyan jó baktériumokkal, aminek köszönhetően kialakul a megfelelő védekező flórája. Aki viszont császármetszéssel, steril körülmények között látja meg a napvilágot, az mindebből kimarad. Ugyanígy, születés után hátrányba kerülhet az, aki nem kap anyatejet, hiszen a tápszer nem képes az anyatej valamennyi összetevőjét helyettesíteni.

A szakemberek a fentiek fényében mindenkinek azt javasolják, hogy a császármetszés mellett csak indokolt esetben döntsenek, és amennyiben ez rajtuk múlik, igyekezzenek gyermekük számára minél tovább biztosítani az anyatejes táplálást.

Kapcsolódó cikkeink:

Készüljünk a szoptatásra!

A jó baktériumok és a hasfájás

A szoptatás 13+1 előnye

Megnöveli a császármetszés a lisztérzékenység gyakoriságát?

Forrás: Medipress