Baba

A sztárcsemeték neve divatot csinál!

Lehet, hogy rövidesen nálunk is kérvényezni fogják, hogy Heteskének is lehessen keresztelni a gyereket? Ki tudja, hiszen a számok azt mutatják, hogy a sztárok névadási szokásai ragadósak!
2011. Október 12.

A sztárok névadási ötletei erősen befolyásolják a névadási toplisták alakulását. Néhány példa:

Reese Witherspoon 1999-ben az akkor nagyon ritkának számító AVA nevet adta lányának, mely 2010-ben – gyakoriságát tekintve – már az első ötben volt.

Mifelénk talán azt sem tudják, hogy az EMERSON fiú- vagy lánynév. Mindenesetre Teri Hatcher így nevezte el a lányát 1997-ben, amikor még 6:1 arányban inkább fiúk kapták ezt a nevet. A legutóbbi összesítés szerint alaposan megfordult az arány: ma már 1000 lány Emersonra csak 612 fiú jut.

Gwen Stefani az eredetileg helységnévként ismert KINGSTON nevet adta a fiának. Erre 2006-tól már benne volt a top 1000-es listában, és ma már a 214. leggyakrabban adott fiúnév.

És mi a helyzet a Brangelina család hat gyerekével? Nos, a MADDOX tarol, 2003-ban még csak a top ezresben volt benne, jelenleg viszont a 180. A többi név közül a Pax, a Zahara és a Vivienne is bejött, de a Shiloh és a Knox névre már nem harapott rá a közvélemény.

Legutóbb Victoria és David Beckham júliusban született kislányával, Harper Sevennel kapcsolatban merült fel ez az örökzöld téma. Milliók vitatkoztak arról világszerte, jó ötlet-e Hetesnek elnevezni a pici lányt. A Harperrel, amely ritka ugyan, de régóta Victoria kedvencei közé tartozó régi, angol név, nem ütköztek különösebb ellenállásba. A Seven név indoklásául a család közeli ismerőse jó néhány érvet sorakoztatott fel: a pici lány az év hetedik hónapjában, pár perccel 7 óra után született, apja a hetes számú mezt viselte régi csapatában, a Manchester Unitedben, és a hetes egyébként is szerencsét hozó, mágikus szám!

Persze olyan is van, amikor hiába nagy sztár a szülő, a névadása valahogy nem találkozik a többség ízlésével. Így járt Gwyneth Paltrow az Apple-lel, Nicole Kidman a Sundayjel, Cate Blanchet az Ignatiusszal, sőt, még Katie Holmesnak és Tom Cruise-nak sem sikerült divatot csinálniuk Suri kislányuk nevével.