Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A szorongó partner számára rivális lehet a kisbaba

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 5. | Frissítve: 2021. április 2.

Forrás: babaszoba.hu

Az újszülött baba érkezése féltékenységet okozhat azoknál, akik korábban szorongtak attól, hogy partnerük elhagyja őket.

A szorongó partner számára rivális lehet a kisbaba (Fotó: Getty Images)
Egy, a Journal of Social and Personal Relationships-ben közzétett tanulmány szerint azok, akik első gyermekük születése előtt mutatták a szorongás jeleit a kapcsolatuk miatt, nagyobb valószínűséggel lehetnek féltékenyek az újszülöttre a világrajövetele után.
- Mégis ki lenne képes féltékenynek lenni egy babára, gondolhatják sokan. Azonban ha valaki már korábban is tartott attól, hogy párja el fogja hagyni, a baba születése után féltékeny lehet arra, mennyi figyelmet szentel a párja az új kis jövevénynek - hívta fel rá a figyelmet Anna Olsavsky, az Ohio Állami Egyetem humán tudományok doktorandusza, a tanulmány vezető szerzője. Ez a féltékenység pedig még stresszesebbé teheti a párkapcsolat egyébként is stresszesebb időszakát.
A felmérésből kiderült, hogy ha az adott partner féltékeny lett a babára, akkor a szülővé válás utáni párkapcsolattal kevésbé voltak elégedettek a pár tagjai. Sarah Schoppe-Sullivan, a tanulmány társszerzője, az Ohio State pszichológiaprofesszora szerint a babára való féltékenység ugyanis árthat a párkapcsolatnak is.
A kutatók az Új Szülők Projekt adatait használták a felmérés során, egy olyan hosszú távú tanulmányét, amely azt vizsgálta, hogy a két keresettel rendelkező párok hogyan alkalmazkodtak az új, szülői szerepükhöz. A tanulmányban 182 pár vett részt, akiknek nagyobb része házas volt.
A terhesség harmadik trimeszterében különböző kérdőívekben kérdezték a leendő anyukákat és apukákat, melyek között volt egy, amely a kötődési szorongást vizsgálta. Megkérdezték a párokat arról, mennyire értenek egyet olyan állításokkal, mint hogy "Attól tartok, hogy a párom már nem fog szeretni", vagy hogy "Aggódok, hogy a párom el fog hagyni".
Három hónappal a baba születése után pedig azt mérték fel, mennyire éreznek féltékenységet az egyes szülők a partnerük kapcsolatát illetően a kisbabával. Olyan állításokról kellett elmondaniuk, mennyire értenek velük egyet, mint hogy "Zavar, ha a párom szeretetteljesebben viselkedik a babával, mint velem." A kutatók azt tapasztalták, hogy azok, akik a gyermek születése előtt szorongtak a párkapcsolat miatt, három hónappal a baba érkezése után már féltékenyek voltak a gyermekre.
Ami meglepő volt, hogy sok esetben a szorongó partner házastársa/élettársa is féltékenyebb lett: ennek az oka, hogy ők megszokták, hogy szorongós partnerük több figyelmet szentel nekik, amely a baba érkezésével csökkent. Schoppe-Sullivan szerint két dolog történhet a szorongó emberek társával: egyrészt partnerüktől már nem kapják meg azt a figyelmet, amit korábban kaptak, másrészt sokszor ezt az extra törődést párjuk a gyermeknek adja.
A kutatók azt feltételezték, hogy a szorongó apák vannak jobban kitéve annak, hogy féltékennyé váljanak a gyermek miatt, mert ők alapvetően kevesebb időt töltenek a babával, mint az anyukák. Azonban nem ezt tapasztalták: a szorongó apák és anyák ugyanis egyenlő arányban voltak féltékenyek arra az időre, amit párjuk a csecsemővel töltött.
A kutatás szerzői szerint éppen ezért fontos, hogy a párok a baba érkezése előtt tisztában legyenek kapcsolatuk minőségével, és ha tudatosítják a problémát, akkor még a szülővé válás előtt dolgozzanak ennek a megoldásán.
(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések